lunch/ przepisy

Makaron z sosem pomidorowym i fetą

Szybkie, proste, bezmięsne danie, które przyrządzam zwykle z zapasów podczas akcji „czyszczenie szafek”.

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Przegląd cargo, czyli makaron z pomidorami i fetą

Makaron z sosem pomidorowym i fetą | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Makaron z sosem pomidorowym i fetą
Szybko, tanio i bez wielkich kulinarnych oczekiwań. Jednocześnie lekko i smacznie.
Makaron z sosem pomidorowym i fetą | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 1 puszka pomidorów bez skórki w puszce 1 puszka = 400 g pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • czarne oliwki tyle, ile lubisz
  • 1/2 sera feta
Czas przygotowania 5 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 1 puszka pomidorów bez skórki w puszce 1 puszka = 400 g pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • czarne oliwki tyle, ile lubisz
  • 1/2 sera feta
Makaron z sosem pomidorowym i fetą | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Cebulę obieram i siekam w kostkę.
  2. Podsmażam ją na rozgrzanej oliwie do momentu zeszklenia, czyli ok 5 minut.
  3. Gdy cebula się zeszkli, dokładam pomidory w puszcze i przyprawy. Gotuję wszystko na średniej mocy ok 15 minut.
  4. Oliwki siekam w krążki i dodaję do sosu na samym końcu.
  5. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Fetę rozdrabniam palcami i dodaję na chwilę przed zjedzeniem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz