Kto powiedział, że muffiny mają być słodkie! Dzisiaj w wersji wytrawnej. Delikatny w smaku kalafior podbity intensywną gorgonzolą. Jest to jedno z takich dań, które dobrze smakują podgrzane, ale nic im nie brakuje również wtedy, gdy je pożeram na zimno prosto z lunchboxa.
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Kalafior pod przykrywką i deserowa kasza manna
Czas przygotowania | 20 min |
Czas oczekiwania | 30 min |
Porcje |
muffinek
|
Składniki
- 250 g kalafiora ok. 250 g = 1/2 kalafiora
- 100 g sera gorgonzola
- 8 cm pora ok. 8 cm = 1/2 pora
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki tortowej
- 200 ml śmietany 18%
- 1 mały jogurt opcjonalnie
- posiekany koperek opcjonalnie
Składniki
|
|
Sposób przygotowania
- Rozgrzewam piekarnik do 190° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
- Kalafiora obieram z liści, kroję na mniejsze kawałki i opłukuję.
- Blenduję go razem ze śmietaną.
- Dodaję roztrzepane wcześniej jajka i mąkę i blenduję jeszcze przez chwilę.
- Do przygotowanej masy dodaję ser gorgonzola skubiąc go kawałek po kawałku.
- Pora opłukuję, kroję w małą kosteczkę, dodaję do masy i mieszam.
- Przekładam masę do formy do muffinek i piekę ok. 30 minut.
Brak komentarzy