Świetny sposób na wykorzystanie kremu z dyni, który kochamy, ale którego zawsze jest za dużo. Przepis dla odważnych, choć odważniej wygląda niż smakuje. Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Pomarańczowa rewolucja. Quiche z krewetkami i sosem na bazie zupy dyniowej.
Wydrukuj przepis
Quiche z krewetkami na bazie kremu z dyni
Jak długo można jeść zupę dyniową... Zamieńmy ją w nietuzinkową quiche. Dynia, imbir, krewetki - przecież to połączenie doskonałe!
Czas przygotowania |
20 min |
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego 275 g = ciasto francuskie z Lidla
- 225 g krewetek mrożonych 225 g = opakowanie krewetek z Lidla
- 200 g sera typu bałkańskiego 200 g = opakowanie sera typu bałkańskiego z Lidla
- 150 ml zupy dyniowej przygotowanej wcześniej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- natka pietruszki
Czas przygotowania |
20 min |
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego 275 g = ciasto francuskie z Lidla
- 225 g krewetek mrożonych 225 g = opakowanie krewetek z Lidla
- 200 g sera typu bałkańskiego 200 g = opakowanie sera typu bałkańskiego z Lidla
- 150 ml zupy dyniowej przygotowanej wcześniej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- natka pietruszki
|
|
Sposób przygotowania
Rozmrażam i oczyszczam krewetki z ogonków i nieczystości
Kroję je na mniejsze kawałki
-
Rozgrzewam piekarnik do 200° C na termoobiegu wraz z blachą, na której zaraz będę piekła quiche
Do kremu z dyni dodaję miód i imbir i dokładnie mieszam
Gorącą blachę wykładam pergaminem i rozwijam na niej ciasto francuskie
Nakłuwam ciasto widelcem i smaruję sosem
Wykładam równomiernie krewetkami i serem
Piekę na termoobiegu w 200° C przez 20 minut
Po wyciągnięciu quiche z piekarnika posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki