Sałatka na lunch, to latem zdecydowanie najlepszy sposób, żeby się najeść, a jednocześnie nie zmęczyć. Na zimno, lekko i treściwie.
Czas przygotowania | 20 min |
Czas gotowania | 10 min |
Porcje |
|
Składniki
Sałatka
- 200 g indyka
- 200 g makaronu ryżowego
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 2 garści zielonego groszku młodego i łuskanego
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dressing
- 3 łyżeczki syropu z agawy opcjonalnie może być miód
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
Składniki
Sałatka
Dressing
|
|
Sposób przygotowania
Sałatka
- Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Indyka myję, osuszam i kroję w bardzo małe kawałeczki - prawie tak małe jak groszek. Doprawiam tylko solą i pieprzem. Podsmażam na rozgrzanej oliwie ok 10 minut.
- Szparagi myję i osuszam. Odcinam zdrewniałe końce. Obieram obieraczką. Kroję w kawałki o długości ok. 3 cm. Gotuję w wodzie z dodatkiem soli i cukru maksymalnie 3 minuty na średniej mocy.
- Groszek łuskam. Do sałatki będę używać surowego groszku.
- Papryki myję, osuszam i kroję w małe kawałeczki - porównywalne do groszku.
- Do słoika wkładam kolejno: szparagi, makaron, papryki, indyk, groszek i sezam.
Dressing
- Syrop z agawy i musztardę mieszam ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaję do sałatki na chwilę przed jedzeniem.
Brak komentarzy