lunch/ przepisy

Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem

Sałatka na lunch, to latem zdecydowanie najlepszy sposób, żeby się najeść, a jednocześnie nie zmęczyć. Na zimno, lekko i treściwie.

Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem
Lekki makaron ryżowy, a do tego świeże warzywa sezonowe - szparagi i zielony groszek. Mięso opcjonalnie. Lekko i treściwie.
Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 10 min
Porcje
Składniki
Sałatka
  • 200 g indyka
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 2 garści zielonego groszku młodego i łuskanego
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Dressing
  • 3 łyżeczki syropu z agawy opcjonalnie może być miód
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 10 min
Porcje
Składniki
Sałatka
  • 200 g indyka
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 2 garści zielonego groszku młodego i łuskanego
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Dressing
  • 3 łyżeczki syropu z agawy opcjonalnie może być miód
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
Sałatka
  1. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Indyka myję, osuszam i kroję w bardzo małe kawałeczki - prawie tak małe jak groszek. Doprawiam tylko solą i pieprzem. Podsmażam na rozgrzanej oliwie ok 10 minut.
  3. Szparagi myję i osuszam. Odcinam zdrewniałe końce. Obieram obieraczką. Kroję w kawałki o długości ok. 3 cm. Gotuję w wodzie z dodatkiem soli i cukru maksymalnie 3 minuty na średniej mocy.
  4. Groszek łuskam. Do sałatki będę używać surowego groszku.
  5. Papryki myję, osuszam i kroję w małe kawałeczki - porównywalne do groszku.
  6. Do słoika wkładam kolejno: szparagi, makaron, papryki, indyk, groszek i sezam.
Dressing
  1. Syrop z agawy i musztardę mieszam ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaję do sałatki na chwilę przed jedzeniem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz