lunch/ przepisy

Zupa ogórkowa

Tego rodzaju smaków nie lubiłam będąc dzieckiem. Być może przez swoją kwaskowatość. Dziś mam zupełnie inne podejście do tematu. Ochota na kwaśne i gorzkie zrównała się w swej intensywności z ochotą na słodkie. Prosta zupa z kiszonych ogórków, która teraz idealnie trafia w jesienne potrzeby. Pełny lunchbox zawierający ten przepis znajdziesz tutaj Znienawidzone smaki dzieciństwa. Zupa ogórkowa.

Wydrukuj przepis
Zupa ogórkowa
Kwaśne ogórki, słodka śmietana, świeża pietruszka. Rozgrzewa i wypełnia smakiem jesienne popołudnie.
Zupa ogórkowa | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 1 "jarzynka" marchewka, korzeń pietruszki, natka pietruszki, korzeń selera, cebula, por - moja w sumie waży 750 g (lub 1 kostka rosołowa)
  • 150 g ogórków kiszonych
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 małe marchewki jeśli zupę gotujesz na kostce rosołowej
  • 1 natka pietruszki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 pierś z kurczaka
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 1 "jarzynka" marchewka, korzeń pietruszki, natka pietruszki, korzeń selera, cebula, por - moja w sumie waży 750 g (lub 1 kostka rosołowa)
  • 150 g ogórków kiszonych
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 małe marchewki jeśli zupę gotujesz na kostce rosołowej
  • 1 natka pietruszki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 pierś z kurczaka
Zupa ogórkowa | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
Wywar
  1. Myję i obieram "jarzynkę".
  2. Marchewkę, pietruszkę i por nacinam od środka wzdłuż, żeby wydobyć z nich więcej smaku.
  3. Zalewam ją 70 ml wody, dodaję dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pierś z kurczaka i zagotowuję.
  4. Dodaję 1 łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu / prądzie przez 30 min od momentu zawrzenia.
  5. Po 30 min wywar ściągam z kuchenki i wyciągam z niego warzywa i mięso.
  6. Mięso i marchewkę kroję w kostkę. Dodam je później do gotowej zupy.
Zupa ogórkowa
  1. Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę.
  2. Jeśli zupę gotuję na wywarze z kostki rosołowej, marchewkę obieram, myję i kroję w małą kosteczkę.
  3. Surowe warzywa wrzucam do wywaru i gotuję ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
  4. Ogórki kiszone trę na tarce z dużymi oczkami.
  5. Wrzucam starte ogórki do gotującej się zupy i gotuję kolejne 10 minut.
  6. Gdy zupa ostygnie dolewam śmietanę i dodaję natkę pietruszki i mieszam.

Podobne wpisy