Zupa z jarmużem, cukinią i białą fasolą na mięsie z indyka
Danie szybkie i pożywne, ale powiedziałabym, że dla twardzieli, jeśli chodzi o smak. Jest dość wytrawne. Z drugiej strony, życie jest od tego, żeby próbować!
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Jarmużowe eksperymenty
Wydrukuj przepis
Zupa z jarmużem, cukinią i białą fasolą na mięsie z indyka
Dużo zieleniny, zatem i dużo witamin. Zupa dla wielbicieli jarmużu. Mięsożercy lekkostrawni też powinni się w niej odnaleźć.
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
20min
Porcje
Składniki
2łyżkioliwy z oliwek
1cebula
3łodygiselera naciowego
3ząbkiczosnku
1/2zielonej cukinii
3liściejarmużu
1puszkabiałej fasoli1 puszka = ok. 400 g
1polędwicaz indyka1 polędwica = ok. 300 g
1łyżkasiekanej świeżej pietruszki
1łyżeczkaoregano
sok z cytryny
sól i pieprz
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
20min
Porcje
Składniki
2łyżkioliwy z oliwek
1cebula
3łodygiselera naciowego
3ząbkiczosnku
1/2zielonej cukinii
3liściejarmużu
1puszkabiałej fasoli1 puszka = ok. 400 g
1polędwicaz indyka1 polędwica = ok. 300 g
1łyżkasiekanej świeżej pietruszki
1łyżeczkaoregano
sok z cytryny
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Będę potrzebować wysoki rondel lub garnek z szerokim dnem.
W garnku rozgrzewam oliwę.
Cebulę drobno siekam i wkładam na rozgrzaną oliwę, oprószam solą.
Mięso z indyka kroję w kostkę, wkładam na rozgrzaną oliwę z cebulą, oprószam solą i pieprzem i podsmażam z każdej strony ok. 7 minut.
Gdy mięso jest ścięte, zalewam je 1 litrem wrzącej wody i gotuję dalej ok. 5 minut. W tym czasie dodaję kolejne warzywa.
Czosnek obieram, kroję w plastry i dodaję do zupy.
Seler naciowy myję, osuszam, kroję w plastry i dodaję do garnka z zupą.
Cukinię myję, osuszam, kroję w drobną kostkę i dodaję do garnka z zupą.
Fasolę odcedzam od płynu i dodaję do zupy.
Jarmuż myję, osuszam i odcinam połówki liści wzdłuż łodygi. Liście kroję na mniejsze kawałki. Dodaję do zupy.
Na końcu dodaję odrobinę soku z cytryny, posiekaną pietruszkę, oregano i sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy