lunchbox jesienny

Recykling pełnym garnkiem – leczo

Leczo z bułką wiejską | lunchboxodkuchni.pl

Dzisiejszy lunchbox: kanapka z chleba żytniego z pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym, serek à la tiramisu z figą oraz leczo w bułką wiejską.


Cześć! U mnie dzisiaj czasu na gotowanie mało. Z drugiej jednak strony trzeba się podładować jakimiś kaloriami. Łącząc przyjemne z pożytecznym dziś będę bazować na wczorajszym sosie. Dodam tylko kilka składników i w kilka minut dostaniemy zupełnie nowy obiad.

Menu na dziś:

  1. Kanapka z chleba żytniego z pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym [przepis]
  2. Serek homogenizowany à la tiramisu z figą [przepis]
  3. Leczo z bułką wiejską [przepis]

A jeśli masz ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyj tutaj Dwa w jednym, czyli gra w pomidora.


Chleb z pasztetem kojarzy się głównie z tanim i szybkim jedzeniem na wyjazdach. Wszystko jednak zależy od jakości składników, jakie mamy. Jest bowiem duża różnica między suchą bułą z pasztetem z puszki a ciemnym chlebem z plastrem dobrego pieczonego pasztetu.

Kanapka z pieczonym pasztetem i ogórkiem kiszonym | lunchboxodkuchni.pl

A jeśli dodać do tego zestawu trochę zieleniny w postaci rukoli i fajnie kwaśnego porządnie ukiszonego ogórka, to wiadomo, że jest moc!

Kanapka z pasztetem i ogórkiem kiszonym | lunchboxodkuchni.pl


Na drugie śniadanie dla równowagi słodycze. Nie tak dawno odkryłam smak świeżych fig. Wydawało mi się zawsze, że tylko suszone figi są takie słodkie, bo są w jakiś sposób dosładzane. Okazało się, że ta słodycz jest po prostu w nich. Wobec tego moja dawka dzienna wynosi 1 sztuka. Od większej ilości cukru moje ślinianki dostają szału.

Serek a la tiramisu z figą - | lunchboxodkuchni.pl

Czasami, gdy robię ten deser nie używam w ogóle cukru pudru. Same figi wystarczają do osłodzenia całego słoiczka.

Serek a la tiramisu z figą | lunchboxodkuchni.pl


Jest naprawdę dużo takich potraw, których nie lubiłam i nie rozumiałam jako dziecko, a które z namaszczeniem robię teraz. Nie wiem, czy to kwestia smaków, czy sposobu ich wykonania. Z pewnością należy do takich potraw leczo.

Leczo - produkty | lunchboxodkuchni.pl

Leczo - produkty pokrojone | lunchboxodkuchni.pl

Tymczasem teraz jest to dla mnie kwintesencja letnich smaków i letniego sposobu gotowania. Bierzesz najprostsze warzywa, podduszasz je, byle nie za bardzo i masz obiad. Jeśli jeszcze możesz przy tym wykorzystać resztki z wczoraj i się nie narobić, to tym bardziej super. W gruncie rzeczy chodzi o to, żeby gotować krótko, prosto i wykorzystać do cna smaki, które tak pełne są tylko latem.

Leczo - półprodukty | lunchboxodkuchni.pl

Czary mary i mamy to!

Leczo z bułką wiejską | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Kanapka z chleba żytniego z pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym
Kanapka z pasztetem i ogórkiem kiszonym | lunchboxodkuchni.pl
Porcje
Składniki
  • 2 kromki chleba żytniego
  • 2 plastry pasztetu pieczonego
  • 2 ogórki kiszone
Porcje
Składniki
  • 2 kromki chleba żytniego
  • 2 plastry pasztetu pieczonego
  • 2 ogórki kiszone
Kanapka z pasztetem i ogórkiem kiszonym | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Złóż, jak lubisz!

Wydrukuj przepis
Serek à la tiramisu z figą
Słodka figa, gorzka kawa. Lekki serek, pyszny deser. Niby przeciwieństwa, a wszystko ze sobą współgra.
Serek a la tiramisu z figą | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego 150 g = 1 mały serek homogenizowany
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 filiżanka zaparzonej kawy niesłodzonej
  • 4 biszkopty
  • 1 figa
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego 150 g = 1 mały serek homogenizowany
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 filiżanka zaparzonej kawy niesłodzonej
  • 4 biszkopty
  • 1 figa
Serek a la tiramisu z figą | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Figę obieram ze skórki i kroję w plastry. Plastry przyklejam do ścianek słoiczka,
  2. Serek homogenizowany mieszam z cukrem pudrem.
  3. Zaparzoną kawę przelewam do szerokiej miseczki i studzę.
  4. Przekładam kilka razu kolejno: biszkoptem zanurzonym dosłownie na 1 sekundę w kawie, serkiem i kakao.

Wydrukuj przepis
Leczo z bułką wiejską
Leczo - typowy letni obiad, który może bazować na sosie pomidorowym z wczorajszego obiadu. Trochę pieczarek, papryki i porządnej kiełbasy i mamy zupełnie nowe danie.
Leczo z bułką wiejską | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 1 porcja sosu pomidorowego z cukinią ewentualnie 1 mały pomidor malinówka i 1/2 zielonej cukinii
  • 165 g kiełbasy podwawelskiej 165 g = ok. pół pęta kiełbasy
  • 215 g papryki 215 g = 1 średnia papryka
  • 80 g pieczarek 80 g pieczarek = 8 średnich pieczarek
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 1 porcja sosu pomidorowego z cukinią ewentualnie 1 mały pomidor malinówka i 1/2 zielonej cukinii
  • 165 g kiełbasy podwawelskiej 165 g = ok. pół pęta kiełbasy
  • 215 g papryki 215 g = 1 średnia papryka
  • 80 g pieczarek 80 g pieczarek = 8 średnich pieczarek
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • sól i pieprz
Leczo z bułką wiejską | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Kiełbasę kroję na kawałki i podsmażam na suchej teflonowej patelni.
  2. Paprykę myję, wydrążam i kroję w kostkę.
  3. Pieczarki myję i kroję w kostkę.
  4. Podsmażoną kiełbasę i pokrojone warzywa dokładam do wczorajszego sosu, przyprawiam solą, pieprzem i papryką i duszę pod przykryciem.
  5. Gotuję ok. 20 minut, do momentu aż warzywa staną się miękkie.
  6. Podaję ze świeżą bułką wiejską.

 

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz