Dzisiejszy lunchbox: bagietka z szynką z wołowiny, ogórkiem kiszonym i kiełkami, pudding z płatków owsianych i masła orzechowego z musem z brzoswkini oraz zupa ogórkowa.
Cześć! Ręka do góry, kto nie lubił zupy ogórkowej w dzieciństwie tak jak ja! A jeszcze pietruszki do tego? Litości… Bardziej nie lubiłam chyba tylko szpinaku i wątróbki. Smak się z czasem jednak zmienia. Przychodzi ochota na kwaśne i gorzkie. I jest to całkiem zdrowe, bo organizm podpowiada nam, że powinniśmy jeść wszystkiego po trochę, żeby zachować balans. Wszystkie kiszonki zawierają dużo witamin i działają jak probiotyk. Nie bez przyczyny nasi dziadkowie wybrali ten sposób przetwarzania warzyw na zimę.
Menu na dziś:
Bagietka z szynką z wołowiny, kiełkami brokuła i ogórkiem kiszonym [przepis]
Pudding z płatków owsianych i masła orzechowego z musem z brzoskwiń [przepis]
Zwykle robię zakupy na hali targowej niedaleko domu, w której wiem, od kogo i co kupuję. Mam tu ulubioną piekarnię, ulubiony mięsny i kilka ulubionych warzywniaków. Asortyment jest zwykle stały i pewny, ale od czasu do czasu pojawiają się takie smaczki, że nie da rady ich sobie odmówić. Tym razem pojawiła się szynka wołowa. Jest to rarytas z górnej półki. Wilgotna, delikatna, idealnie doprawiona.
Może nie wyglądam, ale jestem mięsożercą. Mało tego uwielbiam czerwone mięso. Nie jem go często, ale od czasu do czasu po prostu muszę!
Już nie mogę się doczekać zjedzenia tego puddingu. Przyznam szczerze, że zainspirowały mnie głównie zdjęcia w internecie, a recepturę idealną dopiero dopracowuję. To połączenie smaków jednak jest dla mnie już samo w sobie tak idealne, że reszta to tylko szczegóły.
Prawdopodobnie znajdę lepszy dodatek niż mus z brzoskwiń. Póki co są na tapecie, gdyż sezon, więc wykorzystajmy je.
I na finał nasza nieulubiona zupa ogórkowa. Ja tam już ją lubię. Jeść tak samo jak gotować.
Podobnie jak z samą zupą było z zieleniną. Ilość pływających po zupie zielonych dodatków nie mogła przekroczyć trzech sztuk. Podczas gdy teraz nie wyobrażam sobie nie posypać zupy pietruszką lub koperkiem. Zarówno dla smaku jak i wyglądu.
Wydrukuj przepis
Bagietka z szynką z wołowiny, kiełkami brokuła i ogórkiem kiszonym
Delikatna, soczysta i dobrze doprawiona wędlina wołowa. Do niej kwaskowaty ogórek kiszony i delikatnie pikantne kiełki. To jest porządne śniadanie!
Porcje
Składniki
0,5małej bagietki pszennej
3plastrywędliny wołowej
2 ogórki kiszone
garśćkiełków z brokuła
Porcje
Składniki
0,5małej bagietki pszennej
3plastrywędliny wołowej
2 ogórki kiszone
garśćkiełków z brokuła
Wydrukuj przepis
Pudding z masła orzechowego i płatków owsianych
Kto by się spodziewał, że owsiane płatki tak dobrze smakują z masłem orzechowym? A jednak! Dodatkowo konsystencja puddingu sprawia, że w ogóle nie czujemy, że jemy owsiankę.
Czas przygotowania
5min
Czas gotowania
10min
Porcje
porcje
Składniki
6łyżekpłatków owsianych górskich
1łyżkamasła orzechowego
1łyżkamiodu
400mlmleka300 ml = duży kubek
1brzoskwinia
Czas przygotowania
5min
Czas gotowania
10min
Porcje
porcje
Składniki
6łyżekpłatków owsianych górskich
1łyżkamasła orzechowego
1łyżkamiodu
400mlmleka300 ml = duży kubek
1brzoskwinia
Sposób przygotowania
Zimne mleko, płatki, masło orzechowe i miód wkładamy do wysokiego pojemnika i blendujemy.
Zblendowaną masę podgrzewamy na małym ogniu.
Gotujemy maksymalnie 10 minut na małym ogniu mieszając.
Gdy masa zgęstnieje ściągamy ją z kuchenki, przekładamy do pojemnika i odstawiamy do wystudzenia.
Gdy masa wystygnie i stężeje wykładamy na nią zblendowaną brzoskwinię.
Brak komentarzy