Dzisiejszy lunchbox: bagietka z szynką z wołowiny, ogórkiem kiszonym i kiełkami, pudding z płatków owsianych i masła orzechowego z musem z brzoswkini oraz zupa ogórkowa.
Cześć! Ręka do góry, kto nie lubił zupy ogórkowej w dzieciństwie tak jak ja! A jeszcze pietruszki do tego? Litości… Bardziej nie lubiłam chyba tylko szpinaku i wątróbki. Smak się z czasem jednak zmienia. Przychodzi ochota na kwaśne i gorzkie. I jest to całkiem zdrowe, bo organizm podpowiada nam, że powinniśmy jeść wszystkiego po trochę, żeby zachować balans. Wszystkie kiszonki zawierają dużo witamin i działają jak probiotyk. Nie bez przyczyny nasi dziadkowie wybrali ten sposób przetwarzania warzyw na zimę.
Menu na dziś:
- Bagietka z szynką z wołowiny, kiełkami brokuła i ogórkiem kiszonym [przepis]
- Pudding z płatków owsianych i masła orzechowego z musem z brzoskwiń [przepis]
- Zupa ogórkowa [przepis]
A jeśli masz ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyj tutaj Obiad na winie, czyli otwierasz lodówkę i patrzysz, co się nawinie
Zwykle robię zakupy na hali targowej niedaleko domu, w której wiem, od kogo i co kupuję. Mam tu ulubioną piekarnię, ulubiony mięsny i kilka ulubionych warzywniaków. Asortyment jest zwykle stały i pewny, ale od czasu do czasu pojawiają się takie smaczki, że nie da rady ich sobie odmówić. Tym razem pojawiła się szynka wołowa. Jest to rarytas z górnej półki. Wilgotna, delikatna, idealnie doprawiona.

Może nie wyglądam, ale jestem mięsożercą. Mało tego uwielbiam czerwone mięso. Nie jem go często, ale od czasu do czasu po prostu muszę!

Już nie mogę się doczekać zjedzenia tego puddingu. Przyznam szczerze, że zainspirowały mnie głównie zdjęcia w internecie, a recepturę idealną dopiero dopracowuję. To połączenie smaków jednak jest dla mnie już samo w sobie tak idealne, że reszta to tylko szczegóły.

Prawdopodobnie znajdę lepszy dodatek niż mus z brzoskwiń. Póki co są na tapecie, gdyż sezon, więc wykorzystajmy je.

I na finał nasza nieulubiona zupa ogórkowa. Ja tam już ją lubię. Jeść tak samo jak gotować.

Podobnie jak z samą zupą było z zieleniną. Ilość pływających po zupie zielonych dodatków nie mogła przekroczyć trzech sztuk. Podczas gdy teraz nie wyobrażam sobie nie posypać zupy pietruszką lub koperkiem. Zarówno dla smaku jak i wyglądu.

| Porcje |
|
- 0,5 małej bagietki pszennej
- 3 plastry wędliny wołowej
- 2 ogórki kiszone
- garść kiełków z brokuła
Składniki
|
|
| Czas przygotowania | 5 min |
| Czas gotowania | 10 min |
| Porcje |
porcje
|
- 6 łyżek płatków owsianych górskich
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
- 400 ml mleka 300 ml = duży kubek
- 1 brzoskwinia
Składniki
|
|
- Zimne mleko, płatki, masło orzechowe i miód wkładamy do wysokiego pojemnika i blendujemy.
- Zblendowaną masę podgrzewamy na małym ogniu.
- Gotujemy maksymalnie 10 minut na małym ogniu mieszając.
- Gdy masa zgęstnieje ściągamy ją z kuchenki, przekładamy do pojemnika i odstawiamy do wystudzenia.
- Gdy masa wystygnie i stężeje wykładamy na nią zblendowaną brzoskwinię.
| Czas przygotowania | 15 min |
| Czas gotowania | 20 min |
| Porcje |
porcje
|
- 1 "jarzynka" marchewka, korzeń pietruszki, natka pietruszki, korzeń selera, cebula, por - moja w sumie waży 750 g (lub 1 kostka rosołowa)
- 150 g ogórków kiszonych
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 małe marchewki jeśli zupę gotujesz na kostce rosołowej
- 1 natka pietruszki
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 pierś z kurczaka
Składniki
|
|
- Myję i obieram "jarzynkę".
- Marchewkę, pietruszkę i por nacinam od środka wzdłuż, żeby wydobyć z nich więcej smaku.
- Zalewam ją 70 ml wody, dodaję dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pierś z kurczaka i zagotowuję.
- Dodaję 1 łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, przykrywam garnek i gotuję na małym ogniu / prądzie przez 30 min od momentu zawrzenia.
- Po 30 min wywar ściągam z kuchenki i wyciągam z niego warzywa i mięso.
- Mięso i marchewkę kroję w kostkę. Dodam je później do gotowej zupy.
- Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę.
- Jeśli zupę gotuję na wywarze z kostki rosołowej, marchewkę obieram, myję i kroję w małą kosteczkę.
- Surowe warzywa wrzucam do wywaru i gotuję ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
- Ogórki kiszone trę na tarce z dużymi oczkami.
- Wrzucam starte ogórki do gotującej się zupy i gotuję kolejne 10 minut.
- Gdy zupa ostygnie dolewam śmietanę i dodaję natkę pietruszki i mieszam.




Brak komentarzy