Francuskie wpływy na polskie kurki – quiche z kurkami
Dzisiejszy LunchBox: bułka wieloziarnista z szynką i ogórkiem gruntowym, pudding kokosowy z nasionami chia i borówką amerykańską oraz quiche z kurkami i serem gorgonzola
Cześć! Dzisiaj quiche. Uwielbiam. Prosto acz efektownie. I żadnej siary nie ma, że kupujemy gotowe ciasto. Francuzi też kupują – widziałam na własne oczy. No to co, do dzieła!
Menu na dziś:
Bułka wieloziarnista z szynką i ogóreczkiem gruntowym [przepis]
Pudding kokosowy z nasionami chia i borówką amerykańską [przepis]
Zatęskniłam za zwykłą szkolną bułą to po pierwsze. A po drugie jedzmy ogóreczki gruntowe, tak szybko odchodzą… W chwilach desperacji i przepotężnego niewyspania potrafię sobie taką bułę dzień wcześniej już przygotować i wsadzić do lodówki, co by czekała na mnie grzecznie z samego rana. Jeśli nie ma takiej potrzeby, to wiadomo, że rano na świeżo będzie lepiej. Połączenie składników niezbyt może efektowne jak na dzisiejsze czasy, ale jeśli składniki dobrej jakości, to kto mi powie, że jest coś lepszego niż chrupiąca buła z dobrą szyną i pachnącym ogórkiem, no kto?
Na drugie śniadanie nadrabiamy jednak poranne braki w foodfashion. Kokosowy pudding z nasionami chia. Nasionka te robią niesamowitą furorę ostatnio, ale muszę przyznać, że cyniczny uśmieszek zszedł mi z twarzy po ich pierwszym użyciu. Fenomenalnie żelują różne płynne rzeczy, a nie dodają żadnego ohydnego smaku. Najważniejsze, że są banalnie proste w użyciu. Po prostu się je dodaje i zostawia, żeby zrobiły robotę.
Uwielbiam ten pudding za trzy rzeczy: jest banalnie prosty, szybki i niesamowicie efektowny.
Quiche. Wiem, że wygląda trudno. I że odpalenie piekarnika czasem trochę boli mentalnie. Uwierzcie mi jednak, że to tylko 20 minut bólu, cała reszta to czekanie. Po drugie dla tego smaku naprawdę warto. W te pół godzinki, kiedy quiche siedzi w piekarniku ogarniam pudding i sprzątanie.
Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto i masa siadają. Nie przejmujcie się tym, różnica temperatur powoduje, że tak musi być. Nie wpływa to na smak naszej super quiche.
Quiche pakuję zwykle w folię aluminiową lub do lunchboxa. W pracy zwykle podgrzewam ją w mikrofali i jem na ciepło. Zdarza się jednak, że nie mam na to czasu, wtedy jem ją na zimno. W obu wersjach jest pyszna.
Wydrukuj przepis
Bułka wieloziarnista z szynką i ogóreczkiem gruntowym
Chrupiąca świeża bułka, dobra wędlina, zielona sałata i orzeźwiający ogórek. Czego chcieć więcej?
Porcje
Składniki
1bułka wieloziarnista
3plastry wędliny
1liśćsałaty rzymskiej
1ogórek gruntowy
Porcje
Składniki
1bułka wieloziarnista
3plastry wędliny
1liśćsałaty rzymskiej
1ogórek gruntowy
Wydrukuj przepis
Pudding kokosowy z nasionami chia i borówką amerykańską
Świeża biel mleka, intensywna czerń nasion chia, a do tego granat borówki amerykańskiej. Eleganckie w wyglądzie, a jednocześnie idealnie wyważone w smaku drugie śniadanie lub podwieczorek.
Czas przygotowania
5min
Porcje
porcje
Składniki
400mlmleka kokosowego400 ml = 1 puszka
100mlzwykłego mlekalub wody
2łyżkimiodu
4łyżkinasion chia
borówki amerykańskietyle, ile masz ochoty
Czas przygotowania
5min
Porcje
porcje
Składniki
400mlmleka kokosowego400 ml = 1 puszka
100mlzwykłego mlekalub wody
2łyżkimiodu
4łyżkinasion chia
borówki amerykańskietyle, ile masz ochoty
Sposób przygotowania
W misce mieszam mleko kokosowe, zwykłe mleko i miód
Do mleka dodaję nasiona chia i dokładnie mieszam
Odstawiam do lodówki na godzinę
Masę przekładam do pojemników, a na wierzch wykładam borówki amerykańskie
Wydrukuj przepis
Quiche z kurkami i serem gorgonzola
Idealny sposób na wykorzystanie sezonowego produktu, jakim są długo wyczekiwane świeże kurki. Ich łagodny smak świetnie współgra z wyrazistym serem gorgonzola.
Czas przygotowania
20min
Czas oczekiwania
35min
Porcje
porcje
Składniki
275gciasta francuskiego275 g = ciasto francuskie z Lidla
100gświeżych kurek
100gsera gorgonzola
200mlśmietany 18%
1jajko
pomidorki koktajlowedo dekoracji
1łyżkamasła
sól i pieprz
Czas przygotowania
20min
Czas oczekiwania
35min
Porcje
porcje
Składniki
275gciasta francuskiego275 g = ciasto francuskie z Lidla
100gświeżych kurek
100gsera gorgonzola
200mlśmietany 18%
1jajko
pomidorki koktajlowedo dekoracji
1łyżkamasła
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Nastawiam piekarnik na 200°C i termoobieg
Kurki oczyszczam pod bieżącą wodą i oszuszam
Na rozgrzanym maśle przesmażam kurki doprawiając solą i pieprzem i pilnując, by się nie zrumieniły
Wykładam formę pergaminem i ciastem. Jeśli ciasto jest prostokątne, to brakujące boczki na szerokość wylepiam z nadmiaru ciasta na długość
Ciasto nakłuwam widelcem
Na ciasto wykładam przesmażone kurki i kruszę ser
W misce mieszam śmietanę z jajkiem i doprawiam solą i pieprzem
Brak komentarzy