lunchbox letni

Francuskie wpływy na polskie kurki – quiche z kurkami

Quiche z kurkami, serem gorgonzola i pomidorkami koktailowymi | lunchboxodkuchni.pl

Dzisiejszy LunchBox: bułka wieloziarnista z szynką i ogórkiem gruntowym, pudding kokosowy z nasionami chia i borówką amerykańską oraz quiche z kurkami i serem gorgonzola


Cześć! Dzisiaj quiche. Uwielbiam. Prosto acz efektownie. I żadnej siary nie ma, że kupujemy gotowe ciasto. Francuzi też kupują – widziałam na własne oczy. No to co, do dzieła!

Menu na dziś:

  1. Bułka wieloziarnista z szynką i ogóreczkiem gruntowym [przepis]
  2. Pudding kokosowy z nasionami chia i borówką amerykańską [przepis]
  3. Quiche z kurkami i serem gorgonzola [przepis]

Zatęskniłam za zwykłą szkolną bułą to po pierwsze. A po drugie jedzmy ogóreczki gruntowe, tak szybko odchodzą… W chwilach desperacji i przepotężnego niewyspania potrafię sobie taką bułę dzień wcześniej już przygotować i wsadzić do lodówki, co by czekała na mnie grzecznie z samego rana. Jeśli nie ma takiej potrzeby, to wiadomo, że rano na świeżo będzie lepiej. Połączenie składników niezbyt może efektowne jak na dzisiejsze czasy, ale jeśli składniki dobrej jakości, to kto mi powie, że jest coś lepszego niż chrupiąca buła z dobrą szyną i pachnącym ogórkiem, no kto?

Bułka pełnoziarnista z szynką i ogórkiem gruntowym, czyli typowa szkolna buła!


Na drugie śniadanie nadrabiamy jednak poranne braki w foodfashion. Kokosowy pudding z nasionami chia. Nasionka te robią niesamowitą furorę ostatnio, ale muszę przyznać, że cyniczny uśmieszek zszedł mi z twarzy po ich pierwszym użyciu. Fenomenalnie żelują różne płynne rzeczy, a nie dodają żadnego ohydnego smaku. Najważniejsze, że są banalnie proste w użyciu. Po prostu się je dodaje i zostawia, żeby zrobiły robotę.

Pudding z mleczka kokosowego, miodu i nasion chia z borówką amerykańską

Uwielbiam ten pudding za trzy rzeczy: jest banalnie prosty, szybki i niesamowicie efektowny.

Pudding z mleczka kokosowego z nasionami chia i borówką amerykańską


Quiche. Wiem, że wygląda trudno. I że odpalenie piekarnika czasem trochę boli mentalnie. Uwierzcie mi jednak, że to tylko 20 minut bólu, cała reszta to czekanie. Po drugie dla tego smaku naprawdę warto. W te pół godzinki, kiedy quiche siedzi w piekarniku ogarniam pudding i sprzątanie.

Quiche z kurkami, gorgonzolą i pomidorkami koktailowymi

Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto i masa siadają. Nie przejmujcie się tym, różnica temperatur powoduje, że tak musi być. Nie wpływa to na smak naszej super quiche.

Quiche z kurkami, serem gorgonzola i pomidorkami koktailowymi

Quiche pakuję zwykle w folię aluminiową lub do lunchboxa. W pracy zwykle podgrzewam ją w mikrofali i jem na ciepło. Zdarza się jednak, że nie mam na to czasu, wtedy jem ją na zimno. W obu wersjach jest pyszna.

Lunchbox: quiche z kurkami, serem gorgonzola i pomidorkami koktailowymi i pudding z mleczka kokosowego, nasion chia i borówki amerykańskiej

Wydrukuj przepis
Bułka wieloziarnista z szynką i ogóreczkiem gruntowym
Chrupiąca świeża bułka, dobra wędlina, zielona sałata i orzeźwiający ogórek. Czego chcieć więcej?
Bułka pełnoziarnista z szynką i ogórkiem gruntowym, czyli typowa szkolna buła! | lunchboxodkuchni.pl
Porcje
Składniki
  • 1 bułka wieloziarnista
  • 3 plastry wędliny
  • 1 liść sałaty rzymskiej
  • 1 ogórek gruntowy
Porcje
Składniki
  • 1 bułka wieloziarnista
  • 3 plastry wędliny
  • 1 liść sałaty rzymskiej
  • 1 ogórek gruntowy
Bułka pełnoziarnista z szynką i ogórkiem gruntowym, czyli typowa szkolna buła! | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Pudding kokosowy z nasionami chia i borówką amerykańską
Świeża biel mleka, intensywna czerń nasion chia, a do tego granat borówki amerykańskiej. Eleganckie w wyglądzie, a jednocześnie idealnie wyważone w smaku drugie śniadanie lub podwieczorek.
Pudding z mleczka kokosowego z nasionami chia i borówką amerykańską
Czas przygotowania 5 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 400 ml mleka kokosowego 400 ml = 1 puszka
  • 100 ml zwykłego mleka lub wody
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki nasion chia
  • borówki amerykańskie tyle, ile masz ochoty
Czas przygotowania 5 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 400 ml mleka kokosowego 400 ml = 1 puszka
  • 100 ml zwykłego mleka lub wody
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki nasion chia
  • borówki amerykańskie tyle, ile masz ochoty
Pudding z mleczka kokosowego z nasionami chia i borówką amerykańską
Sposób przygotowania
  1. W misce mieszam mleko kokosowe, zwykłe mleko i miód
  2. Do mleka dodaję nasiona chia i dokładnie mieszam
  3. Odstawiam do lodówki na godzinę
  4. Masę przekładam do pojemników, a na wierzch wykładam borówki amerykańskie

Wydrukuj przepis
Quiche z kurkami i serem gorgonzola
Idealny sposób na wykorzystanie sezonowego produktu, jakim są długo wyczekiwane świeże kurki. Ich łagodny smak świetnie współgra z wyrazistym serem gorgonzola.
Quiche z kurkami, serem gorgonzola i pomidorkami koktailowymi | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 20 min
Czas oczekiwania 35 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 275 g ciasta francuskiego 275 g = ciasto francuskie z Lidla
  • 100 g świeżych kurek
  • 100 g sera gorgonzola
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 jajko
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
Czas przygotowania 20 min
Czas oczekiwania 35 min
Porcje
porcje
Składniki
  • 275 g ciasta francuskiego 275 g = ciasto francuskie z Lidla
  • 100 g świeżych kurek
  • 100 g sera gorgonzola
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 jajko
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
Quiche z kurkami, serem gorgonzola i pomidorkami koktailowymi | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Nastawiam piekarnik na 200°C i termoobieg
  2. Kurki oczyszczam pod bieżącą wodą i oszuszam
  3. Na rozgrzanym maśle przesmażam kurki doprawiając solą i pieprzem i pilnując, by się nie zrumieniły
  4. Wykładam formę pergaminem i ciastem. Jeśli ciasto jest prostokątne, to brakujące boczki na szerokość wylepiam z nadmiaru ciasta na długość
  5. Ciasto nakłuwam widelcem
  6. Na ciasto wykładam przesmażone kurki i kruszę ser
  7. W misce mieszam śmietanę z jajkiem i doprawiam solą i pieprzem
  8. Śmietanowo-jajeczną masę wylewam na kurki i ser
  9. Na wierzchu układam kilka pomidorków koktajlowych

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz