Dzisiejszy lunchbox: płatki ryżowe z pomarańczą i imbirem, pudding chia na mleku kokosowym z malinami oraz najlepsza zupa na świecie, czyli krupnik.
Cześć! Przychodzi taki dzień w roku, kiedy żegnam się z zielonymi sałatami, makaronami na zimno i lekkimi kurczaczkami. Jest to dzień, kiedy pierwszy marznę od zawiesistej wilgotnej mgły lub szczypiącego w noc mrozu. Choć mówią, że to pierwsze to ostatnio nie mgła a smog. Nie wiem, nie znam się, zimno mi. Potrzebuję ziemniaków. I zwykłej dobrej kiełbasy. O tak!
Menu na dziś:
- Płatki ryżowe z pomarańczą i imbirem
- Pudding chia na mleku kokosowym z malinami
- Krupnik na wywarze warzywnym
A jeśli masz ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyj tutaj Zima idzie, czyli hygge i ziemniaki
Na początek płatki ryżowe. Pisałam już kiedyś o tym, że smakują bardzo neutralne. Dlatego lubię je w połączeniu z miodem i imbirem, które przejmują dowodzenie.

Ostatnio podsłuchałam gdzieś, że w dzisiejszym świecie zwiastunem nadchodzących świąt są czerwone kubki w Starbucksie. No cóż… Ja jestem z pokolenia, dla którego tym zwiastunem są pomarańcze i mandarynki. Także dziś pomarańcze.

A imbiru tyle, żeby poszło w pięty! Lubię go. Mocno rozgrzewa, ale dobrze wpływa również na nasz układ pokarmowy. Troszkę to wbrew logice, bo jest ostry w smaku, ale koi wszelkie dolegliwości związane z refluksem, z którym boryka się coraz więcej osób.

Nie robię co prawda żadnych przetworów na zimę, ale staram się zawsze zachować coś małego w mojej przepastnej zamrażarce. Woreczek malin przyda się teraz jak znalazł. Na pozór zamarznięte te maliny, ale wiem, że rozgrzeją serce na wspomnienie o słonecznym lecie.

Ba! Nawet kilka jeżyn się znalazło!

No a teraz to, o czym była mowa. Powrót do korzeni. Po prostu ziemniaki, kasza i kiełbasa. W naszej szerokości geograficznej produkty znane od wieków. Świetnie sprawdzające się o tej porze roku.

Krupnik to jedna z tych zup, o których zdarzało mi się słyszeć „zupa ze ściery”. Znacie to? Ja nie mam takich wspomnień ani skojarzeń. Dla mnie to kwintesencja zimowego rozgrzewającego dania, które w zależności od Twojego humoru może być albo zupą albo rodzajem „eintopfa”. Grunt to odpowiednie proporcje i dobrej jakości składniki.

A już najlepiej smakuje taki krupnik na drugi dzień Wtedy, gdy wracasz z długiego spaceru z osobą, z którą nie możesz się nagadać.

Jestem ciekawa, co dla Was jest takim typowym „rozgrzewaczem” na zimę? Podzielcie się w komentarzach, chętnie wypróbuję nowych sposobów!
| Czas przygotowania | 5 min |
| Czas gotowania | 5 min |
| Porcje |
|
- 8 łyżek płatków ryżowych
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 400 ml wody 200 ml = 1 niecały kubek
Składniki
|
|
- Płatki i miód zalewam wodą i podgrzewam.
- Gotuję maksymalnie 5 minut od momentu zawrzenia.
- Pomarańczę obieram dookoła i kroję w kostkę jak ziemniaka - tak jest szybciej.
- Gdy płatki skończą się gotować dodaję pomarańczę i starty imbir i odstawiam na chwilę. Płatki mogą wydawać się na początku wodniste, jednak z każdą chwilą po skończeniu gotowania zaczynają pęcznieć.
| Czas przygotowania | 5 min |
| Porcje |
|
- 200 ml mleka kokosowego 200 ml = średnio 1/2 puszki
- 100 ml mleka krowiego lub wody
- 4 łyżki nasion chia
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- maliny
Składniki
|
|
- Mleko kokosowe, mleko krowie, cukier wanilinowy i nasiona chia mieszam w misce i odstawiam do lodówki na 1 godzinę.
- Gdy nasiona spęcznieją, wykładam je do pojemników, a na górę kładę maliny.
| Czas przygotowania | 5 min |
| Czas gotowania | 30 min |
| Porcje |
|
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/4 korzenia selera
- 1/2 pora
- 1/4 główki kapusty opcjonalnie
- 1 cebula
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 l wody
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki soli
Składniki
|
|
- Warzywa obieram i kroję na mniejsze kawałki, np marchewkę na trzy części.
- Wkładam je do garnka z wodą, dodaję przyprawy i zagotowuję.
- Gotuję 30 minut pod przykryciem.
- Gdy wywar jest gotowy, warzywa wyciągam na talerz - użyję ich później do zupy, a wywar przecedzam przez sitko.
- Z 1l wody przy gotowaniu na średniej mocy wychodzi mi ok. 0,5l wywaru.
| Czas przygotowania | 15 min |
| Czas gotowania | 15 min |
| Porcje |
|
- 0,7 l wywaru z warzyw jeśli mam 0,5 l wywaru, dolewam po prostu wody
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 4 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej lub perłowej
- 250 g dobrej jakości podwędzanej kiełbasy 250 g = średnio 1/2 pęta kiełbasy
- 1 cebula
- natka pietruszki
Składniki
|
|
- Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz przepłukaną kaszę wrzucam do gotującego się wywaru.
- Gotuję ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
- W tym czasie kiełbasę i cebulę kroję w kostkę i podsmażam na jednej patelni nie używając w tym celu dodatkowego tłuszczu.
- Po ok. 10 minutach gotowania dorzucam do garnka z zupą zarumienioną kiełbasę i cebulę i gotuję kolejne 5 minut.
- Gdy zupa jest gotowa, dodaję do niej posiekaną natkę pietruszki.




Brak komentarzy