Dzisiejszy lunchbox: płatki ryżowe z pomarańczą i imbirem, pudding chia na mleku kokosowym z malinami oraz najlepsza zupa na świecie, czyli krupnik.
Cześć! Przychodzi taki dzień w roku, kiedy żegnam się z zielonymi sałatami, makaronami na zimno i lekkimi kurczaczkami. Jest to dzień, kiedy pierwszy marznę od zawiesistej wilgotnej mgły lub szczypiącego w noc mrozu. Choć mówią, że to pierwsze to ostatnio nie mgła a smog. Nie wiem, nie znam się, zimno mi. Potrzebuję ziemniaków. I zwykłej dobrej kiełbasy. O tak!
Na początek płatki ryżowe. Pisałam już kiedyś o tym, że smakują bardzo neutralne. Dlatego lubię je w połączeniu z miodem i imbirem, które przejmują dowodzenie.
Ostatnio podsłuchałam gdzieś, że w dzisiejszym świecie zwiastunem nadchodzących świąt są czerwone kubki w Starbucksie. No cóż… Ja jestem z pokolenia, dla którego tym zwiastunem są pomarańcze i mandarynki. Także dziś pomarańcze.
A imbiru tyle, żeby poszło w pięty! Lubię go. Mocno rozgrzewa, ale dobrze wpływa również na nasz układ pokarmowy. Troszkę to wbrew logice, bo jest ostry w smaku, ale koi wszelkie dolegliwości związane z refluksem, z którym boryka się coraz więcej osób.
Nie robię co prawda żadnych przetworów na zimę, ale staram się zawsze zachować coś małego w mojej przepastnej zamrażarce. Woreczek malin przyda się teraz jak znalazł. Na pozór zamarznięte te maliny, ale wiem, że rozgrzeją serce na wspomnienie o słonecznym lecie.
Ba! Nawet kilka jeżyn się znalazło!
No a teraz to, o czym była mowa. Powrót do korzeni. Po prostu ziemniaki, kasza i kiełbasa. W naszej szerokości geograficznej produkty znane od wieków. Świetnie sprawdzające się o tej porze roku.
Krupnik to jedna z tych zup, o których zdarzało mi się słyszeć „zupa ze ściery”. Znacie to? Ja nie mam takich wspomnień ani skojarzeń. Dla mnie to kwintesencja zimowego rozgrzewającego dania, które w zależności od Twojego humoru może być albo zupą albo rodzajem „eintopfa”. Grunt to odpowiednie proporcje i dobrej jakości składniki.
A już najlepiej smakuje taki krupnik na drugi dzień Wtedy, gdy wracasz z długiego spaceru z osobą, z którą nie możesz się nagadać.
Jestem ciekawa, co dla Was jest takim typowym „rozgrzewaczem” na zimę? Podzielcie się w komentarzach, chętnie wypróbuję nowych sposobów!
Wydrukuj przepis
Płatki ryżowe z pomarańczą i imbirem
Lekkie płatki ryżowe, słodki miód i orzeźwiający imbir i pomarańcza. Poznajcie najlepszy sposób na budzenie!
Czas przygotowania
5min
Czas gotowania
5min
Porcje
Składniki
8łyżekpłatków ryżowych
1pomarańcza
2łyżkimiodu
1łyżkastartego świeżego imbiru
400mlwody200 ml = 1 niecały kubek
Czas przygotowania
5min
Czas gotowania
5min
Porcje
Składniki
8łyżekpłatków ryżowych
1pomarańcza
2łyżkimiodu
1łyżkastartego świeżego imbiru
400mlwody200 ml = 1 niecały kubek
Sposób przygotowania
Płatki i miód zalewam wodą i podgrzewam.
Gotuję maksymalnie 5 minut od momentu zawrzenia.
Pomarańczę obieram dookoła i kroję w kostkę jak ziemniaka - tak jest szybciej.
Gdy płatki skończą się gotować dodaję pomarańczę i starty imbir i odstawiam na chwilę. Płatki mogą wydawać się na początku wodniste, jednak z każdą chwilą po skończeniu gotowania zaczynają pęcznieć.
Wydrukuj przepis
Pudding chia na mleku kokosowym z malinami
Mleczko kokosowe dodaje każdej potrawie ponętnego zapachu. Do tego piękne soczyste w smaku i kolorze maliny. A wszystko na bazie ukochanego superfood, jakim są nasionka chia. Takiego drugiego śniadania będą zazdrościć Ci wszyscy!
Czas przygotowania
5min
Porcje
Składniki
200mlmleka kokosowego200 ml = średnio 1/2 puszki
100ml mleka krowiego lub wody
4łyżki nasion chia
2łyżkicukru wanilinowego
maliny
Czas przygotowania
5min
Porcje
Składniki
200mlmleka kokosowego200 ml = średnio 1/2 puszki
100ml mleka krowiego lub wody
4łyżki nasion chia
2łyżkicukru wanilinowego
maliny
Sposób przygotowania
Mleko kokosowe, mleko krowie, cukier wanilinowy i nasiona chia mieszam w misce i odstawiam do lodówki na 1 godzinę.
Gdy nasiona spęcznieją, wykładam je do pojemników, a na górę kładę maliny.
Wydrukuj przepis
Szybki wywar warzywny
Wiadomo, że z wolno gotowanym rosołem nic nie wygra. Jednak, gdy nie mamy tyle czasu, a chcemy zjeść w miarę zdrowo, możemy zrobić szybki wywar z warzyw. Idealna baza do wszelkiego rodzaju zup.
Czas przygotowania
5min
Czas gotowania
30min
Porcje
Składniki
4marchewki
2korzenie pietruszki
1/4korzenia selera
1/2pora
1/4główkikapustyopcjonalnie
1cebula
2gałązki natki pietruszki
1lwody
4ziarnaziela angielskiego
2liście laurowe
2ziarnapieprzu czarnego
2łyżeczkisoli
Czas przygotowania
5min
Czas gotowania
30min
Porcje
Składniki
4marchewki
2korzenie pietruszki
1/4korzenia selera
1/2pora
1/4główkikapustyopcjonalnie
1cebula
2gałązki natki pietruszki
1lwody
4ziarnaziela angielskiego
2liście laurowe
2ziarnapieprzu czarnego
2łyżeczkisoli
Sposób przygotowania
Warzywa obieram i kroję na mniejsze kawałki, np marchewkę na trzy części.
Wkładam je do garnka z wodą, dodaję przyprawy i zagotowuję.
Gotuję 30 minut pod przykryciem.
Gdy wywar jest gotowy, warzywa wyciągam na talerz - użyję ich później do zupy, a wywar przecedzam przez sitko.
Z 1l wody przy gotowaniu na średniej mocy wychodzi mi ok. 0,5l wywaru.
Wydrukuj przepis
Krupnik
Kasza jak wiadomo dobra na wszystko. Gdy dodamy do niej dobrą jakościowo wędzoną kiełbasę i podsmażoną cebulkę, otrzymamy najlepszą z zup - krupnik.
Czas przygotowania
15min
Czas gotowania
15min
Porcje
Składniki
0,7 lwywaru z warzywjeśli mam 0,5 l wywaru, dolewam po prostu wody
2ziemniaki
1marchewka
4łyżkikaszy jęczmiennejwiejskiej lub perłowej
250gdobrej jakości podwędzanej kiełbasy250 g = średnio 1/2 pęta kiełbasy
1cebula
natka pietruszki
Czas przygotowania
15min
Czas gotowania
15min
Porcje
Składniki
0,7 lwywaru z warzywjeśli mam 0,5 l wywaru, dolewam po prostu wody
2ziemniaki
1marchewka
4łyżkikaszy jęczmiennejwiejskiej lub perłowej
250gdobrej jakości podwędzanej kiełbasy250 g = średnio 1/2 pęta kiełbasy
1cebula
natka pietruszki
Sposób przygotowania
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz przepłukaną kaszę wrzucam do gotującego się wywaru.
Gotuję ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
W tym czasie kiełbasę i cebulę kroję w kostkę i podsmażam na jednej patelni nie używając w tym celu dodatkowego tłuszczu.
Po ok. 10 minutach gotowania dorzucam do garnka z zupą zarumienioną kiełbasę i cebulę i gotuję kolejne 5 minut.
Gdy zupa jest gotowa, dodaję do niej posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy