Na zewnątrz robi się coraz cieplej, więc lunchbox siłą rzeczy będzie się stawał coraz lżejszy. I coraz bardziej kolorowy. Póki co na patelni pomidory jeszcze z puszki, ale w głowie już wizualizuję sobie te słodziutkie malinówki, mmm…
Kremowa lekka zupa z dodatkiem pełnego wartości odżywczych awokado i przyjemnie kremowej mozzarelli.
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
15min
Porcje
Składniki
2puszkipomidorów w puszce (bez skórki)1 puszka = 400 g pomidorów
2łyżkioliwy z oliwek
3ząbkiczosnku
1mozzarella
1awokado
1/2łyżeczkisoli
4łyżeczkibrązowego cukru
2łyżeczkimielonego czarnego pieprzu
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
15min
Porcje
Składniki
2puszkipomidorów w puszce (bez skórki)1 puszka = 400 g pomidorów
2łyżkioliwy z oliwek
3ząbkiczosnku
1mozzarella
1awokado
1/2łyżeczkisoli
4łyżeczkibrązowego cukru
2łyżeczkimielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
Pomidory, oliwę, czosnek, sól, pieprz i cukier gotuję ok 10 minut od momentu zawrzenia na średnio wysokiej mocy (7 na 10).
Gdy pomidory zmienią kolor i trochę wody odparuje, blenduję je.
Po zblendowaniu sprawdzam smak. Jeśli pomidory są mocno kwaśne, dodaję jeszcze cukier. Jeśli nie jest wyczuwalny pieprz, również go dodaję. Gotuję jeszcze ok 5 minut.
Mozzarellę kroję w małą kosteczkę.
Awokado kroję w cienkie plastry,
Mozzarellę i awokado dodaję do zupy na chwilę przed zjedzeniem.
Brak komentarzy