lunchbox wiosenny

Krewetki mango curry, egzotyczne pomarańcze i polskie jabłka

Lunchbox: jogurt naturalny z chia i czerownymi pomarańczami, smoothie z jabłka, avocado i szpinaku oraz krewetki w sosie mango-curry z makaronem ryżowym | ;unchboxodkuchni.pl

W dzisiejszym lunchboxie: jogurt naturalny z nasionami chia, pomarańczą i orzechami nerkowca, zielone smoothie z jabłkiem oraz krewetki mango curry z makaronem ryżowym.


Cześć! Nadal pozostajemy w duchu inspiracji egzotyką. Niby ta wiosna przyszła, ale coś nie rozpieszcza temperaturą, więc rozgrzejmy się mocą kolorowych przypraw i słodyczą owoców. Jeszcze trochę i zacznie się dziać magia za sprawą sezonowych produktów, ale póki co musimy się nacieszyć bogatą ofertą naszych okolicznych marketów i hal targowych. Dziś bierzemy na warsztat czerwone pomarańcze, jabłka w połączeniu ze szpinakiem, mango i krewetki. Taki zestawik!

Menu na dziś:

  1. Jogurt naturalny z nasionami chia, pomarańczą i orzechami nerkowca
  2. Zielone smoothie z jabłkiem
  3. Krewetki mango curry z makaronem ryżowym

Jogurt naturalny z nasionami chia, pomarańczą i orzechami nerkowca

Bardzo chciałam kupić czerwone pomarańcze, bo pomału kończy się na nie sezon. W końcu mi się udało. Jaki tego efekt, zaraz zobaczycie, ale zamiar w końcu zrealizowany.

Jogurt naturalny z czerwoną pomarańczą i orzechami nerkowca | lunchboxodkuchni.pl

Znów nie miałam ochoty na zapychanie się wielkim śniadaniem. Te ostatnie ilości jedzenia, jakie przetoczyły się przez moje ciało podczas Świąt, dają o sobie znać jakąś taką ociężałością. Czuję, że warto teraz trochę zluzować i dać sobie odpocząć.

Jogurt naturalny z czerwoną pomarańczą i orzechami nerkowca | lunchboxodkuchni.pl

Jak sami widzicie zakup czerwonych pomarańczy nie był zbyt udany. Zdają się być lekko niedojrzale, choć powiedzmy sobie szczerze, że wyglądają bardziej jak wytwarzane niż dojrzewające. No cóż, właśnie dlatego kupowanie sezonowych produktów jest dużo pewniejsze i zdrowsze. Skoro się już jednak powiedziało „a”, należy powiedzieć „b”, więc wykorzystajmy, co mamy.

Jogurt naturalny z czerwoną pomarańczą i orzechami nerkowca | lunchboxodkuchni.pl


Zielone smoothie z jabłkiem

W przypadku produktów na smoothie poszło mi już o wiele lepiej. Nasze dobre polskie jabłka jako baza zdały egzamin w 100%.

Smoothie z jabłka, avocado i szpinaku | lunchboxodkuchni.pl

To ciekawe, że jabłko sprawdza się w tak wielu kombinacjach. Zimą jest niezastąpione do wszystkich cynamonowo-rozgrzewających słodkości. Latem natomiast dobrze pasuje swoją kwaskowatością do różnych orzeźwiających kombinacji.

Smoothie z jabłka, avocado i szpinaku | lunchboxodkuchni.pl

Dzisiaj w wersji pośredniej. Z tłuściutkim awokado i zdrowym szpinakiem. Jako negocjator smaku.

Smoothie z jabłka, avocado i szpinaku | lunchboxodkuchni.pl


Krewetki mango curry z makaronem ryżowym

A teraz coś super prostego. Krewetki w sosie curry z kawałkami mango. Danie, które ma zarówno fenomenalny smak jak i kolor.

Krewetki w sosie mango-curry z makaronem ryżowym | lunchboxodkuchni.pl

Zawiera ono mniej więcej taką samą ilość składników, jak i przypraw. I te przyprawy są tu niezmiernie ważne. Mleczko kokosowe ma dość mdły smak i jak dla mnie musi być dobrze przyprawione, bo inaczej po prostu zamula.

Krewetki w sosie mango-curry z makaronem ryżowym | lunchboxodkuchni.pl

Samo danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i niewiele traci przy opcji zjedzenia go na drugi dzień. Jeśli nie przepadacie za krewetkami, to można je tu z powodzeniem wymienić na pierś z kurczaka. Musimy tylko uważać, żeby nie przesadzić z olejem do podsmażania. Wystarczy go zaledwie łyżeczka, bo mleczko kokosowe jest również tłuste. Pikantne przyprawy dobrze się w nim rozprowadzają. Mango dodaje niesamowitej słodyczy. Uwieńczeniem całości jest natomiast orzeźwiająca kolendra dodana na sekundę przed zjedzeniem. Smacznego!

Krewetki w sosie mango-curry z makaronem ryżowym | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Jogurt naturalny z nasionami chia, pomarańczą i orzechami nerkowca
Jogurt naturalny z czerwoną pomarańczą i orzechami nerkowca | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 2 małe jogurty naturalne
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 garście orzechów nerkowca
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 2 małe jogurty naturalne
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 garście orzechów nerkowca
Jogurt naturalny z czerwoną pomarańczą i orzechami nerkowca | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Jogurt mieszam dokładnie z nasionami chia.
  2. Pomarańczę obieram ze skórki oraz błonek i kroję na kawałki.
  3. Orzechy wkładam do woreczka i kruszę tłuczkiem do mięsa.
  4. Do pojemników przekładam jogurt z nasionami chia, następnie pomarańczę, a na samej górze układam orzechy.
Wydrukuj przepis
Zielone smoothie z jabłkiem
Nasze pyszne polskie jabłko z pełnymi mocy awokado i szpinakiem.
Smoothie z jabłka, avocado i szpinaku | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 1 awokado
  • 2 jabłka
  • 2 garści szpinaku baby
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 cm korzenia imbiru
  • tyle wody, żeby dopełnić objętość do 0,5 l na 1 porcję
Czas przygotowania 10 min
Porcje
Składniki
  • 1 awokado
  • 2 jabłka
  • 2 garści szpinaku baby
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 cm korzenia imbiru
  • tyle wody, żeby dopełnić objętość do 0,5 l na 1 porcję
Smoothie z jabłka, avocado i szpinaku | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Jabłka obieram ze skórki, pozbywam się gniazd nasiennych i kroję na kawałki.
  2. Awokado nacinam dookoła wzdłuż dłuższego boku, przekręcam połówki w odwrotne strony i odciągam je od siebie. Wydrążam miąższ łyżką i kroję na mniejsze kawałki.
  3. Imbir obieram ze skórki i kroję na kawałki.
  4. Liście szpinaku myję i osuszam.
  5. Wszystkie składniki wkładam do wysokiego naczynia i blenduję.
  6. Dodaję wodę i mieszam dokładnie.
Wydrukuj przepis
Krewetki mango curry z makaronem ryżowym
Słodkie mango, ostre przyprawy oraz lekkie krewetki i makaron ryżowy. Obiad w sam raz do pracy.
Krewetki w sosie mango-curry z makaronem ryżowym | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 17 min
Porcje
Składniki
  • 80 g makaronu ryżowego
  • 225 g krewetek mrożonych
  • 1 puszka mleczka kokosowego 1 puszka = 400 ml
  • 1/2 mango
  • 2 łyżeczki curry
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól i pieprz
  • garść liści kolendry
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 17 min
Porcje
Składniki
  • 80 g makaronu ryżowego
  • 225 g krewetek mrożonych
  • 1 puszka mleczka kokosowego 1 puszka = 400 ml
  • 1/2 mango
  • 2 łyżeczki curry
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól i pieprz
  • garść liści kolendry
Krewetki w sosie mango-curry z makaronem ryżowym | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Krewetki rozmrażam, pozbywam się ogonków i oczyszczam.
  3. Mango obieram ze skórki i odkrawam długie kawałki wzdłuż pestki. Następnie kroję je w słupki.
  4. Na rozgrzany olej kokosowy wkładam krewetki i oprószam je solą. Podsmażam je ok. 2 minut.
  5. Następnie dodaję mleczko kokosowe, sok z cytryny, cukier, imbir, odrobinę soli i pieprzu oraz przyprawy. Wszystko razem duszę ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  6. Na sam koniec dodaję mango i duszę jeszcze ok. 5 minut.
  7. Kolendrę drobno siekam i dodaję na chwilę przed zjedzeniem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz