W dzisiejszym lunchboxie: croissant z masłem orzechowym i bananem, serek homogenizowany z pomarańczowo-migdałową granolą i pomarańczami oraz pieczony łosoś z sosem bazyliowym i ryżem.
Cześć! Nowy tydzień, nowa ja, chciałoby się powiedzieć. Każdy poniedziałek dobry, żeby zacząć wszystko od nowa, prawda? Też wpadacie w tę pułapkę? Mnie się niestety zdarza. Co weekend obiecuję sobie być bardziej zorganizowaną i wyspaną. Od magicznego poniedziałku począwszy. Jak wychodzi, to ja już sobie sama odpowiem na to pytanie i każdy z Was z osobna. Chwała jednak tym, którzy zaczynają kolejny raz i wciąż wierzą. Nadzieja umiera ostatnia. Ważne, że jedzenie jest gotowe.
Menu na dziś:
- Croissant z masłem orzechowym i bananem
- Serek homogenizowany z pomarańczowo-migdałową granolą i pomarańczami
- Pieczony łosoś z sosem bazyliowym i ryżem
Croissant z masłem orzechowym i bananem
Czy pisałam już o tym, że kocham Elvisa? Chyba nie. No więc kocham. Nastoletnią ułomną platoniczną miłością. Że akurat taką to chyba dobrze. Od czasu do czasu temat powraca. I jakoś tak mnie właśnie natchnęło ostatnio znów.

Co ma z tym wspólnego śniadanie, powiecie. Ano to, że jest to ulubiona kanapka Elvisa Presleya właśnie. Co prawda on lubił wersję na wypasie, czyli chleb tostowy obsmażony w maśle, ale darujemy sobie wierność ideałom w tym przypadku. Podmienię tę smażeninę na croissanta. Też tłusty, ale przynajmniej nie ocieka. No a poza tym, to jest pyszne!

Serek homogenizowany z pomarańczowo-migdałową granolą i pomarańczami
Na drugie śniadanie coś dla odświeżenia. Pomarańcze. Nawet granola może się nasycić ich sokiem.

To jest niesamowite, że płatki mogą wchłonąć ten cytrusowy smak i mieć taki odświeżający polot. Dodatek migdałów nie jest niezbędny, ale dodaje kolorytu.

W razie, gdyby pomarańcze okazały się bardzo kwaśne, możecie dodać miodu. U mnie było w porządku pod tym względem, więc nie dosładzałam. Granola bez miodu nie będzie miała formy grudek, tylko zwykłych sypkich płatków. Jednak ich smak będzie już zupełnie inny. Nie zużyję oczywiście całej tej granoli do dwóch serków. Zostanie mi jej jeszcze na kilka razy, ale wcale mnie to nie martwi.

Pieczony łosoś z sosem bazyliowym i ryżem
Ten sposób na łososia odkryłam dzięki Kwestii Smaku, którą zna chyba każdy, kto kiedykolwiek próbował znaleźć jakiś przepis w internecie. Uwielbiam tam zaglądać, gdy potrzebuję znaleźć coś sprawdzonego.

Nie oddaję wiernie tamtego przepisu, bo w oryginalnej wersji sos zawiera czosnek. Ja chciałam uzyskać lekki ziołowy efekt, dlatego z niego zrezygnowałam. Jeśli jednak macie ochotę podkręcić sos, to jak najbardziej polecam.

Łososia również można by usmażyć na patelni grillowej, ale skoro piekłam już granolę i miałam rozgrzany piekarnik, to tym bardziej chciałam go wykorzystać. Dodatkowo rękaw do pieczenia powoduje, że mięsa lub ryby są wilgotne i pieką się we własnej parze, co mam wrażenie, intensyfikuje ich smak. Upieczony czy usmażony, będzie pyszny z tym sosem. Smacznego!

| Czas przygotowania | 3 min |
| Porcje |
|
- 2 croissanty
- 2 banany
- masło orzechowe tyle, ile lubisz
Składniki
|
|
- Croissanta kroję na pół i smaruję masłem orzechowym.
- Banana obieram ze skórki i kroję w plasterki.
- Plasterki układam na maśle orzechowym i przykrywam drugą częścią croissanta.
| Czas przygotowania | 15 min |
| Czas oczekiwania | 15 min |
| Porcje |
|
- 200 g serka homogenizowanego naturalnego
- 200 g płatków owsianych górskich 200 g = ok. 20 łyżek płatków
- 2 pomarańcze
- 20 g migdałów 20 g = ok. 2 łyżki posiekanych migdałów
Składniki
|
|
- Rozgrzewam piekarnik do 190° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
- Jedną pomarańczę sparzam wrzątkiem, a później dokładnie wycieram.
- Na tarce o małych oczkach ścieram skórkę z całej pomarańczy, a następnie przecinam ją na pół i wyciskam z nich sok usuwając pestki.
- Drugą pomarańczę obieram i kroję na kawałki.
- Migdały siekam lub wkładam do woreczka i rozdrabniam tłuczkiem do mięsa.
- Płatki, migdały, sok i skórkę z pomarańczy mieszam ze sobą do dokładnego połączenia.
- Granolę piekę ok. 15 minut mieszając kilka razy.
- Gdy granola ostygnie, do słoiczków wykładam serek homogenizowany, granolę i pomarańczę.
- Granoli jest dużo więcej niż na dwie porcje, dlatego resztę zamykam w słoiku i mam zawsze pod ręką.
| Czas przygotowania | 15 min |
| Czas gotowania | 10 min |
| Czas oczekiwania | 15 min |
| Porcje |
|
- 200 g łososia
- 1 doniczka świeżej bazylii
- 200 ml śmietany 18%
- 180 g ryżu
- sól i pieprz
Składniki
|
|
- Rozgrzewam piekarnik do 200° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
- Łososia opłukuję, osuszam i kroję na kawałki.
- Oprószam solą i pieprzem i wkładam skórą do dołu do folii do pieczenia w naczyniu żaroodpornym, a naczynie do piekarnika. Piekę ok 15 minut.
- Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Liście bazylii obrywam z gałązek i dzielę na dwie części.
- Jedną część wkładam do rondla ze śmietaną i podgrzewam na małej mocy ok. 5 - 7 minut.
- Następnie dodaję sól, pieprz i resztę bazylii i blenduję na jednolity sos.
- Polewam łososia sosem na chwilę przed zjedzeniem.




Brak komentarzy