W dzisiejszym lunchboxie: croissant z masłem orzechowym i bananem, serek homogenizowany z pomarańczowo-migdałową granolą i pomarańczami oraz pieczony łosoś z sosem bazyliowym i ryżem.
Cześć! Nowy tydzień, nowa ja, chciałoby się powiedzieć. Każdy poniedziałek dobry, żeby zacząć wszystko od nowa, prawda? Też wpadacie w tę pułapkę? Mnie się niestety zdarza. Co weekend obiecuję sobie być bardziej zorganizowaną i wyspaną. Od magicznego poniedziałku począwszy. Jak wychodzi, to ja już sobie sama odpowiem na to pytanie i każdy z Was z osobna. Chwała jednak tym, którzy zaczynają kolejny raz i wciąż wierzą. Nadzieja umiera ostatnia. Ważne, że jedzenie jest gotowe.
Czy pisałam już o tym, że kocham Elvisa? Chyba nie. No więc kocham. Nastoletnią ułomną platoniczną miłością. Że akurat taką to chyba dobrze. Od czasu do czasu temat powraca. I jakoś tak mnie właśnie natchnęło ostatnio znów.
Co ma z tym wspólnego śniadanie, powiecie. Ano to, że jest to ulubiona kanapka Elvisa Presleya właśnie. Co prawda on lubił wersję na wypasie, czyli chleb tostowy obsmażony w maśle, ale darujemy sobie wierność ideałom w tym przypadku. Podmienię tę smażeninę na croissanta. Też tłusty, ale przynajmniej nie ocieka. No a poza tym, to jest pyszne!
Serek homogenizowany z pomarańczowo-migdałową granolą i pomarańczami
Na drugie śniadanie coś dla odświeżenia. Pomarańcze. Nawet granola może się nasycić ich sokiem.
To jest niesamowite, że płatki mogą wchłonąć ten cytrusowy smak i mieć taki odświeżający polot. Dodatek migdałów nie jest niezbędny, ale dodaje kolorytu.
W razie, gdyby pomarańcze okazały się bardzo kwaśne, możecie dodać miodu. U mnie było w porządku pod tym względem, więc nie dosładzałam. Granola bez miodu nie będzie miała formy grudek, tylko zwykłych sypkich płatków. Jednak ich smak będzie już zupełnie inny. Nie zużyję oczywiście całej tej granoli do dwóch serków. Zostanie mi jej jeszcze na kilka razy, ale wcale mnie to nie martwi.
Pieczony łosoś z sosem bazyliowym i ryżem
Ten sposób na łososia odkryłam dzięki Kwestii Smaku, którą zna chyba każdy, kto kiedykolwiek próbował znaleźć jakiś przepis w internecie. Uwielbiam tam zaglądać, gdy potrzebuję znaleźć coś sprawdzonego.
Nie oddaję wiernie tamtego przepisu, bo w oryginalnej wersji sos zawiera czosnek. Ja chciałam uzyskać lekki ziołowy efekt, dlatego z niego zrezygnowałam. Jeśli jednak macie ochotę podkręcić sos, to jak najbardziej polecam.
Łososia również można by usmażyć na patelni grillowej, ale skoro piekłam już granolę i miałam rozgrzany piekarnik, to tym bardziej chciałam go wykorzystać. Dodatkowo rękaw do pieczenia powoduje, że mięsa lub ryby są wilgotne i pieką się we własnej parze, co mam wrażenie, intensyfikuje ich smak. Upieczony czy usmażony, będzie pyszny z tym sosem. Smacznego!
Wydrukuj przepis
Croissant z masłem orzechowym i bananem
Słone orzeszki i słodki banan, to się nazywa równowaga!
Czas przygotowania
3min
Porcje
Składniki
2croissanty
2banany
masło orzechowetyle, ile lubisz
Czas przygotowania
3min
Porcje
Składniki
2croissanty
2banany
masło orzechowetyle, ile lubisz
Sposób przygotowania
Croissanta kroję na pół i smaruję masłem orzechowym.
Banana obieram ze skórki i kroję w plasterki.
Plasterki układam na maśle orzechowym i przykrywam drugą częścią croissanta.
Wydrukuj przepis
Serek homogenizowany z pomarańczowo-migdałową granolą i pomarańczami
Cytrusowa orzeźwiająca granola? Czemu nie! Wystarczy trochę soku i skórki z pomarańczy, a zupełnie zmienia swoje oblicze.
Czas przygotowania
15min
Czas oczekiwania
15min
Porcje
Składniki
200gserka homogenizowanego naturalnego
200gpłatków owsianych górskich200 g = ok. 20 łyżek płatków
2pomarańcze
20gmigdałów20 g = ok. 2 łyżki posiekanych migdałów
Czas przygotowania
15min
Czas oczekiwania
15min
Porcje
Składniki
200gserka homogenizowanego naturalnego
200gpłatków owsianych górskich200 g = ok. 20 łyżek płatków
2pomarańcze
20gmigdałów20 g = ok. 2 łyżki posiekanych migdałów
Sposób przygotowania
Rozgrzewam piekarnik do 190° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
Jedną pomarańczę sparzam wrzątkiem, a później dokładnie wycieram.
Na tarce o małych oczkach ścieram skórkę z całej pomarańczy, a następnie przecinam ją na pół i wyciskam z nich sok usuwając pestki.
Drugą pomarańczę obieram i kroję na kawałki.
Migdały siekam lub wkładam do woreczka i rozdrabniam tłuczkiem do mięsa.
Płatki, migdały, sok i skórkę z pomarańczy mieszam ze sobą do dokładnego połączenia.
Granolę piekę ok. 15 minut mieszając kilka razy.
Gdy granola ostygnie, do słoiczków wykładam serek homogenizowany, granolę i pomarańczę.
Granoli jest dużo więcej niż na dwie porcje, dlatego resztę zamykam w słoiku i mam zawsze pod ręką.
Wydrukuj przepis
Pieczony łosoś z sosem bazyliowym i ryżem
Soczysty łosoś z intensywnym bazyliowym sosem.
Czas przygotowania
15min
Czas gotowania
10min
Czas oczekiwania
15min
Porcje
Składniki
200głososia
1doniczkaświeżej bazylii
200mlśmietany 18%
180gryżu
sól i pieprz
Czas przygotowania
15min
Czas gotowania
10min
Czas oczekiwania
15min
Porcje
Składniki
200głososia
1doniczkaświeżej bazylii
200mlśmietany 18%
180gryżu
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzewam piekarnik do 200° C na programie termoobieg plus grzałka góra i dół.
Łososia opłukuję, osuszam i kroję na kawałki.
Oprószam solą i pieprzem i wkładam skórą do dołu do folii do pieczenia w naczyniu żaroodpornym, a naczynie do piekarnika. Piekę ok 15 minut.
Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Liście bazylii obrywam z gałązek i dzielę na dwie części.
Jedną część wkładam do rondla ze śmietaną i podgrzewam na małej mocy ok. 5 - 7 minut.
Następnie dodaję sól, pieprz i resztę bazylii i blenduję na jednolity sos.
Brak komentarzy