lunch/ przepisy

Krem z kalafiora z płatkami jaglanymi

Nie jest to czysty krem z kalafiora, bo zawiera jeszcze kilka innych warzyw, ale również płatki jaglane. Wszystkie składniki jednak pasują do siebie zarówno kolorem jak i smakiem i komponują się w jedną przyjemną całość.

Krem z kalafiora | lunchboxodkuchni.pl

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Zimowe ostatki czyli białe warzywa i błysk granatu

Wydrukuj przepis
Krem z kalafiora z płatkami jaglanymi
Białe zimowe warzywa w delikatnej formie zupy kremu.
Krem z kalafiora | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 15 min
Porcje
Składniki
  • 240 g kalafiora 1/2 kalafiora
  • 1 ziemniak
  • 1/2 pora
  • 1 korzeń pietruszki
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych
  • 1/2 l wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • kilka plastrów chorizo lub innej ostrej kiełbasy opcjonalnie
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 15 min
Porcje
Składniki
  • 240 g kalafiora 1/2 kalafiora
  • 1 ziemniak
  • 1/2 pora
  • 1 korzeń pietruszki
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych
  • 1/2 l wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • kilka plastrów chorizo lub innej ostrej kiełbasy opcjonalnie
Krem z kalafiora | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. W garnku o szerokim dnie rozgrzewam olej.
  2. Na rozgrzany olej wkładam umyty i posiekany w okręgi por. Dodaję szczyptę soli i pieprzu. Podsmażam, aż się zeszkli, czyli ok. 4 minuty.
  3. Kalafiora obieram z liści, kroję na małe różyczki i myję.
  4. Ziemniaka obieram, myję i kroję w mniejsze kawałki.
  5. Korzeń pietruszki obieram, myję i kroję w mniejsze kawałki.
  6. Zagotowuję wodę w czajniku.
  7. Do garnka z porem dokładam kalafior, ziemniaka, pietruszkę, płatki jaglane i zalewam wszystko wrzątkiem. Dodaję 1/2 łyżeczki soli i gotuję ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
  8. Po zdjęciu z kuchenki blenduję wszystko razem. Sprawdzam smak i doprawiam solą i pieprzem, jeśli trzeba.
  9. Dekoruję posiekaną natką pietruszki i/lub bardzo drobno pokrojonym chorizo.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz