od święta/ przepisy

Majonez bazyliowy

Zauważyłam, że przez wzgląd na upodobania kulinarne ludzi można podzielić na dwie kategorie – tych, którzy kochają czekoladę i tych, którzy kochają majonez. Do których się zaliczacie? Ja zdecydowanie do tych drugich!

Majonez bazyliowy | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Majonez bazyliowy
Wiadomo, że nic nie wygra z klasycznym majonezem. Czasem warto jednak spróbować czegoś nowego. Bazyliowa wariacja na temat Wielkanocnej klasyki.
Majonez bazyliowy | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 20 min
Porcje
ml
Składniki
  • 6 żółtek
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 1 doniczka świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
Czas przygotowania 20 min
Porcje
ml
Składniki
  • 6 żółtek
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 1 doniczka świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
Majonez bazyliowy | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Obrywam listki bazylii i wkładam do wysokiego naczynia. Dolewam do nich olej i blenduję do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Żółtka z musztardą ucieram robotem kuchennym na niewielkich obrotach.
  3. Do ucieranych żółtek wlewam cienkim strumieniem olej bazyliowy.
  4. Zostawiam w ten sposób ucieraną przez robot kuchenny masę na ok. 15 minut, czekając aż zwiększy swoją objętość.
  5. Pod koniec dodaję cukier, ocet, sok z cytryny i sól do smaku.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz