przepisy/ śniadanie

Pudding ryżowy na mleku kokosowym z ananasem

Mleko kokosowe to tak z przymrużeniem oka, bo to po prostu napój kokosowy w kartonie. Jednak, gdy chcę odpocząć od nabiału i dać daniu lekki kokosowy posmak, taki napój sprawdza się idealnie.

Ryż na mleku kokosowym z ananasem | lunchbodokuchni.pl

A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Jarmużowe eksperymenty

Wydrukuj przepis
Pudding ryżowy na mleku kokosowym z ananasem
Kto by pomyślał jeszcze kilka lat temu, że będziemy mogli jeść świeżego ananasa uśmiechającego się do nas swoją rozczochraną czupryną. W alternatywie zawsze zostaje puszka. Jednak póki mamy wybór, korzystajmy!
Ryż na mleku kokosowym z ananasem | lunchbodokuchni.pl
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 2 szklanki napoju kokosowego w kartonie
  • 1/2 ananasa 1/2 ananasa = ok. 300 g
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cytryna a właściwie starta z niej skórka
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 2 szklanki napoju kokosowego w kartonie
  • 1/2 ananasa 1/2 ananasa = ok. 300 g
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cytryna a właściwie starta z niej skórka
Ryż na mleku kokosowym z ananasem | lunchbodokuchni.pl
Sposób przygotowania
  1. Napój kokosowy zagotowuję i dodaję do niego ryż.
  2. Cytrynę oblewam wrzątkiem i dokładnie wycieram. Dopiero wtedy na tarce o małych oczkach ścieram skórkę.
  3. Startą skórkę i miód dodaję do gotującego się na średniej mocy ryżu, który od czasu do czasu mieszam. W razie gdyby płyn za szybko odparował (a ryż był jeszcze twardy), dodaję wrzącej wody lub zagotowanego napoju kokosowego.
  4. Ananasa obieram i kroję w kostkę. Dodaję po ściągnięciu ryżu z kuchenki.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz