Mleko kokosowe to tak z przymrużeniem oka, bo to po prostu napój kokosowy w kartonie. Jednak, gdy chcę odpocząć od nabiału i dać daniu lekki kokosowy posmak, taki napój sprawdza się idealnie.
A jeśli chcecie zobaczyć pełny lunchbox zawierający ten przepis i więcej zdjęć, zapraszam tutaj Jarmużowe eksperymenty
Wydrukuj przepis
Pudding ryżowy na mleku kokosowym z ananasem
Kto by pomyślał jeszcze kilka lat temu, że będziemy mogli jeść świeżego ananasa uśmiechającego się do nas swoją rozczochraną czupryną. W alternatywie zawsze zostaje puszka. Jednak póki mamy wybór, korzystajmy!
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
20min
Porcje
Składniki
1/2szklankiryżu
2szklankinapoju kokosowego w kartonie
1/2ananasa1/2 ananasa = ok. 300 g
1łyżkamiodu
1cytrynaa właściwie starta z niej skórka
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
20min
Porcje
Składniki
1/2szklankiryżu
2szklankinapoju kokosowego w kartonie
1/2ananasa1/2 ananasa = ok. 300 g
1łyżkamiodu
1cytrynaa właściwie starta z niej skórka
Sposób przygotowania
Napój kokosowy zagotowuję i dodaję do niego ryż.
Cytrynę oblewam wrzątkiem i dokładnie wycieram. Dopiero wtedy na tarce o małych oczkach ścieram skórkę.
Startą skórkę i miód dodaję do gotującego się na średniej mocy ryżu, który od czasu do czasu mieszam. W razie gdyby płyn za szybko odparował (a ryż był jeszcze twardy), dodaję wrzącej wody lub zagotowanego napoju kokosowego.
Ananasa obieram i kroję w kostkę. Dodaję po ściągnięciu ryżu z kuchenki.
Brak komentarzy