lunch/ przepisy

Sałatka z soczewicą, indykiem i młodymi burakami

Młode buraczki nie muszą być podawane jedynie w formie chłodnika. Świetnie sprawdzają się w różnego typu sałatkach. Tym bardziej, że nie trzeba ich długo gotować, są malutkie, zgrabniutkie i po prostu są młode!

Sałatka z soczewicą i młodymi buraczkami | lunchboxodkuchni.pl

Wydrukuj przepis
Sałatka z soczewicą, indykiem i młodymi burakami
Młode buraki w formie sałatki z czerwoną soczewicą, do tego intensywna w smaku feta i pełne witamin awokado.
Sałatka z soczewicą i młodymi buraczkami | lunchboxodkuchni.pl
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
Sałatka
  • 6 łyżek czerwonej soczewicy
  • 2 młode buraki
  • 1/2 sera feta
  • 1 awokado
  • 200 g polędwicy z indyka
  • 4 truskawki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Dressing
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 łyżeczki miodu
Czas przygotowania 15 min
Czas gotowania 20 min
Porcje
Składniki
Sałatka
  • 6 łyżek czerwonej soczewicy
  • 2 młode buraki
  • 1/2 sera feta
  • 1 awokado
  • 200 g polędwicy z indyka
  • 4 truskawki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Dressing
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 łyżeczki miodu
Sałatka z soczewicą i młodymi buraczkami | lunchboxodkuchni.pl
Sposób przygotowania
Sałatka
  1. Soczewicę gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Buraczki obieram, myję, kroję w kostkę i gotuję w osolonej wodzie maksymalnie 10 minut.
  3. Indyka kroję w malutkie kawałki - zbliżone do kostki z buraczków, przyprawiam solą i pieprzem i smażę na rozgrzanej oliwie ok. 10 minut.
  4. Awokado nacinam dookoła wzdłuż dłuższego boku, przekręcam połówki w odwrotne strony i odciągam je od siebie. W jednej z połówek robię nacięcia nożem w kierunki skórki w formie kratki. Następnie łyżką wydrążam miąższ w taki sposób, żeby kostki wypadły ze skórki.
  5. Fetę kroję w małą kostkę.
  6. Truskawki myję i osuszam. Pozbywam się szypułek. Kroję je w kawałki.
  7. Do słoika wkładam kolejno: buraczki, fetę, awokado, soczewicę, indyka i truskawki.
Dressing
  1. Oliwę z oliwek, musztardę i miód mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaję do sałatki na chwilę przed jedzeniem.

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz