Cześć! W dzisiejszym lunchboxie: Miska truskawkowa z bananem, truskawkami i chia oraz Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem.
Naczytałam się ostatnio w magazynach kulinarnych o tym, jak świetnym sposobem do transportowania sałatek do pracy są po prostu słoiki. Postanowiłam ten pomysł przetestować. Do tej pory słoiczki służyły mi raczej do przechowywania deserków, puddingów, jogurtów i im podobnych, czasem zup. Wypróbowałam zatem to nowatorskie podejście do lunchu i muszę przyznać, że całkiem nieźle się sprawdziło. Słoiki, których użyłam mają dość dużą średnicę, dlatego nie musiałam w pracy przekładać sałatek do misek. Jednak główną zaletą takiej formy lunchu jest przede wszystkim jego wygląd. Aż się chce! Z resztą oceńcie sami.
W dzisiejszym menu:
Miska truskawkowa z bananem, truskawkami i chia
Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem
Miska truskawkowa z bananem, truskawkami i chia
Gdy jest tak ciepło, jak ostatnio, to rano prawie nie chce mi się jeść. Wtedy jem dosłownie pół kromki chleba, żeby zrobić jakiś mały podkład pod kawę. Na drugie śniadanie do pracy też marzy mi się coś lekkiego. Owoce.
Sezon na truskawki w pełni. W końcu można w nich przebierać, a cena nie przeraża. Zauważyłam, że im mniejsze i gorzej wyglądające, tym lepsze.
Wieki nie jadłam już gotowych owocowych serków homogenizowanych. Syntetyczny smak owoców doprowadza mnie do szału. A zawartość cukru jest w nich zatrważająca. Zdecydowanie wolę zrobić zapasy serków i jogurtów naturalnych, których smak i konsystencję zmieniam później zgodnie z humorem i ochotą.
Część truskawek zostawiam sobie specjalnie w kawałkach, żeby serek nie był jednolitą papką. Dodatkowo nasionka chia dodaję nietypowo na końcu, zaraz przed zjedzeniem. Pamiętajcie tylko, żeby z nimi nie przesadzić, bo one spęcznieją w naszych brzuchach. Dzięki temu taki lekki serek wystarczy na dłużej.
Sałatka z makaronem ryżowym, szparagami i zielonym groszkiem
Sezon na szparagi niebawem się skończy, więc pamiętając o tym, a jednocześnie nie chcąc przynudzać, dziś przemycam je w sałatce.
Drugim mocno sezonowym produktem, który dziś dodaję, jest młody groszek cukrowy. To ciekawe, że zaczął się pojawiać w marketach i na straganach. Jeszcze kilka lat temu nie było go widać. Gdy tylko go spróbowałam, od razu przeniosłam się wspomnieniami na wieś, do ogródka mojego dziadka, z którego ten groszek znikał, zanim zdążył dojrzeć.
Od dłuższego czasu chodziło za mną coś takiego maksymalnie warzywnego. Chciałam, żeby było kolorowo i surowo. I jest! W dzisiejszej wersji tej sałatki jest również mięso, ale jeśli z niego zrezygnujecie, niewiele straci. Także czujcie się wolni w tej kwestii. Najważniejsze, by były wszystkie warzywa.
Najlepsze jest to, że gdybyśmy mieli ochotę, to całą tą sałatkę można wrzucić na patelnię, podsmażyć i zjeść na ciepło. Ja jednak wybieram dziś wersję po pierwsze na zimno, a po drugie na surowo. Cudnie czuć wszystkie te smaki w takiej intensywności.
A słoik? Słoik sprawdził się idealnie. Zarówno jako pojemnik do transportu, jak serwis obiadowy. A najlepszą robotę zrobił wizualnie. Spróbujcie koniecznie!
Czas przygotowania | 7 min |
Porcje |
|
- 2 małe serki homogenizowane 1 serek = 150 g
- 2 garście truskawek
- 2 banany
- 2 łyżki nasion chia
Składniki
|
|
- Truskawki myję i osuszam. Pozbywam się szypułek.
- Część truskawek zostawiam z boku i kroję na kawałki.
- Resztę truskawek blenduję z serkiem homogenizowanym.
- Banana obieram ze skórki i kroję w kawałki.
- Wykładam do miski serek truskawkowy, następnie truskawki, banana oraz nasiona chia.
- Jeśli zabieram to śniadanie do pracy, to do jednego pojemnika wkładam serek truskawkowy, a do drugiego pokrojone owoce. Nasiona chia mam w małym słoiczku. Wszystko mieszam ze sobą dopiero na chwilę przed jedzeniem.
Czas przygotowania | 20 min |
Czas gotowania | 10 min |
Porcje |
|
- 200 g indyka
- 200 g makaronu ryżowego
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 2 garści zielonego groszku młodego i łuskanego
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki syropu z agawy opcjonalnie może być miód
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
Składniki
Sałatka
Dressing
|
|
- Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Indyka myję, osuszam i kroję w bardzo małe kawałeczki - prawie tak małe jak groszek. Doprawiam tylko solą i pieprzem. Podsmażam na rozgrzanej oliwie ok 10 minut.
- Szparagi myję i osuszam. Odcinam zdrewniałe końce. Obieram obieraczką. Kroję w kawałki o długości ok. 3 cm. Gotuję w wodzie z dodatkiem soli i cukru maksymalnie 3 minuty na średniej mocy.
- Groszek łuskam. Do sałatki będę używać surowego groszku.
- Papryki myję, osuszam i kroję w małe kawałeczki - porównywalne do groszku.
- Do słoika wkładam kolejno: szparagi, makaron, papryki, indyk, groszek i sezam.
- Syrop z agawy i musztardę mieszam ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaję do sałatki na chwilę przed jedzeniem.
Brak komentarzy