W dzisiejszym lunchboxie: jaglanka z jagodami goji i wiórkami kokosowymi na mleku migdałowym, jogurt naturalny z nasionami chia i kakao oraz z karmelkami migdałowymi oraz zupa ogórkowa gotowana na pulpetach mięsnych.
Cześć! Pisałam już kiedyś o ogórkowej. O tym, że jej nie lubiłam. I że się zmieniło. Teraz to jedna z moich ulubionych zup, bo jest wyraźna i domowa. Taka właśnie wracająca we wspomnieniach. Nie wiedzieć czemu, nikt jej jeszcze nie odczarował w naszej staromiejskiej hipsterskiej gastronomii. Wróciły do łask wszelkie regionalne sery, staropolskie chleby, a nawet wymyślne śledzie. Zupy cały czas jeszcze jednak w odwodzie. Czas to zmienić.
Jaglanka z jagodami goji i wiórkami kokosowymi na mleku migdałowym
W tym tygodniu jaglanki na mleku migdałowym. Mleko zmienia całkowicie ich smak. Jest zdecydowanie delikatniejszy i bardziej kremowy.
Jagody goji mają dla równowagi lekko kwaskowaty smak. Lubię je, gdy sobie już chwilę siedzą w tej jaglance i napęcznieją. Są przyjemnie wyraźne zarówno w smaku jak i w strukturze. Wiórki kokosowe dodaję za to na samym końcu, żeby zachowały swoją odrobinę szorstką formę.
Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao oraz z karmelkami migdałowymi
Nie lubię bardzo tej mody na podszywanie się zdrowszych zamienników pod cukiernicze klasyki i udawanie, że jest to to samo. Dla mnie nie jest. Kruche ciasteczko owsiane jest pyszne i kruche, bo zawiera cukier, masło i jajka i to w odpowiedniej proporcji. Bananowe ciasteczko owsiane jest również pyszne, ale nie jest kruche. To dwie zupełnie inne rzeczy i każda jest dobra! Dlatego dziś będziemy mówić o jogurcie naturalnym z kakao i nasionami chia.
Proste składniki, niezbyt wyszukana forma, a jednak zawsze można zrobić jakieś czary. Jogurt umorusamy w kakao, nasionka chia wypełnią nam przestrzeń jak przystało na super food, a migdały zastygną w skarmelizowanym miodzie. Może być?
Karmelki wychodzą bardziej lub mniej twarde w zależności od temperatury. I tu uwaga! Zaraz po zdjęciu ich z patelni zalewamy ją wraz z łyżką, której używaliśmy wodą, bo inaczej nie odzyskamy narzędzi pracy. Same karmelki zaś, nawet jeśli po ostygnięciu są twarde, w kontakcie z jogurtem zaczną się pomału rozpływać i być może oszczędzą nasze plomby.
A nie mówiłam? Czary mary i mamy cudowne drugie śniadanie. A tak naprawdę, to odrobina kreatywności i ze zwykłych składników zawsze można skomponować niezwykłe danie.
Zupa ogórkowa gotowana na pulpetach mięsnych
W tym tygodniu zakupiłam dobrej jakości mięso mielone, kilka ziemniaków i marchewek i tym obskoczyłam cały tydzień gotowania. Ba! Nawet forma się za bardzo nie zmieniła. To dodatki zrobiły robotę.
Mięso specjalnie mieszam pół na pół, bo indycze jest chudziutkie, a wołowe – aromatyczne. W połączeniu dają dobry smak, nie obciążając zupy zbyt dużą ilością tłuszczu.
Lubię też fakt, że w zupie jest mięso i można się nim po prostu najeść. Oczywiście przepadam również za zupami bez mięsa, ale muszę przyznać, że starczają mi na zdecydowanie krócej. W przypadku tej zupy mamy nie zawsze oczywiste połączenie sycącego posiłku z jego delikatną formą.
Wydrukuj przepis
Jaglanka z jagodami goji i wiórkami kokosowymi na mleku migdałowym
Mleko migdałowe dodaje jaglance delikatnego słodkawego posmaku, ale jednocześnie nie przytłacza jej. Jagody goji równoważą zarówno swoją kwaskowatością jak i pięknym kolorem.
Czas przygotowania
3min
Czas gotowania
5min
Porcje
Składniki
10łyżekpłatków jaglanych błyskawicznych
4łyżkisuszonych jagód goji
4łyżeczkiwiórków kokosowych
2szklankimleka migdałowego
Czas przygotowania
3min
Czas gotowania
5min
Porcje
Składniki
10łyżekpłatków jaglanych błyskawicznych
4łyżkisuszonych jagód goji
4łyżeczkiwiórków kokosowych
2szklankimleka migdałowego
Sposób przygotowania
Do płatków dodaję jagody goji i mleko i zagotowuję. Gotuję maksymalnie 5 minut na małej mocy często mieszając.
Chwilę przed zjedzeniem dodaję wiórki kokosowe.
Wydrukuj przepis
Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao oraz z karmelkami migdałowymi
Kakaowy jogurt i migdałowe karmelki. Codzienne składniki w niecodzienny sposób.
Czas przygotowania
3min
Czas gotowania
10min
Porcje
Składniki
2małe jogurty naturalne
2łyżki nasion chia
2łyżkisłodzonego kakao
4garściemigdałów
4łyżkimiodu
Czas przygotowania
3min
Czas gotowania
10min
Porcje
Składniki
2małe jogurty naturalne
2łyżki nasion chia
2łyżkisłodzonego kakao
4garściemigdałów
4łyżkimiodu
Sposób przygotowania
Jogurt mieszam z kakao i nasionami chia i odstawiam, żeby nasionka napęczniały.
Migdały siekam lub wkładam do worka i kruszę tłuczkiem do mięsa.
Na rozgrzaną patelnię wsypuję migdały i prażę je ok. 8 minut na średniej mocy cały czas mieszając / podrzucając.
Gdy migdały się zarumienią dodaję miód i szybko mieszam. Miód powinien zacząć się delikatnie pienić i brązowieć. Cały czas mieszając podsmażam migdały z miodem jeszcze przez ok. 2 minuty.
Po tym czasie wykładam je na papier do pieczenia w małych porcjach (wielkości 1 łyżeczki) i czekam aż ostygną.
Jogurt z kakao i chia przekładam do pojemniczków, a karmelki układam na wierzchu.
Wydrukuj przepis
Zupa ogórkowa gotowana na pulpetach mięsnych
Porządnie kwaśna i lekko mięsna zupa, to jest to, co rozgrzeje nas najlepiej w te mroźne dni.
Czas przygotowania
20min
Czas gotowania
25min
Porcje
Składniki
Pulpeciki
100gmielonego mięsa z indyka
100gmielonego mięsa wołowego
1/2natki pietruszki
1jajko
1łyżkakaszy manny
sól i pieprz
Zupa
2ziemniaki
1marchewka
4ogórki kiszone
1lwody
1łyżeczkasoli
1łyżeczkacukru
pieprz
Czas przygotowania
20min
Czas gotowania
25min
Porcje
Składniki
Pulpeciki
100gmielonego mięsa z indyka
100gmielonego mięsa wołowego
1/2natki pietruszki
1jajko
1łyżkakaszy manny
sól i pieprz
Zupa
2ziemniaki
1marchewka
4ogórki kiszone
1lwody
1łyżeczkasoli
1łyżeczkacukru
pieprz
Sposób przygotowania
Oba mięsa mielone, jajko, posiekaną natkę, szczyptę soli i pieprzu oraz kaszę mannę wyrabiam na jednolitą masę.
Przygotowuję talerz wyłożony papierem do pieczenia oraz miskę z zimną wodą.
Maczając raz po raz ręce w misce z zimną wodą formuję pulpeciki i układam je na talerzu z papierem do pieczenia.
Zupa ogórkowa
Biorę garnek z szerokim dnem i rozgrzewam.
W rozgrzanym garnku obsmażam pulpeciki z każdej strony przez ok. 5 minut zagotowując w tym czasie 1 l wody w czajniku.
Ziemniaki obieram, myję, osuszam i kroję w kostkę.
Marchew obieram, myję, osuszam i kroję w kostkę.
Zalewam pulpety wrzątkiem, dodaję ziemniaki, marchew, po 1 łyżeczce soli i cukru oraz szczyptę mielonego pieprzu i gotuję wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do gotującej się zupy i gotuję jeszcze przez ok. 3 minuty.
W razie potrzeby dodaję jeszcze soli i pieprzu do smaku.
Brak komentarzy