W dzisiejszym lunchboxie: jaglanka z jagodami goji i wiórkami kokosowymi na mleku migdałowym, jogurt naturalny z nasionami chia i kakao oraz z karmelkami migdałowymi oraz zupa ogórkowa gotowana na pulpetach mięsnych.
Cześć! Pisałam już kiedyś o ogórkowej. O tym, że jej nie lubiłam. I że się zmieniło. Teraz to jedna z moich ulubionych zup, bo jest wyraźna i domowa. Taka właśnie wracająca we wspomnieniach. Nie wiedzieć czemu, nikt jej jeszcze nie odczarował w naszej staromiejskiej hipsterskiej gastronomii. Wróciły do łask wszelkie regionalne sery, staropolskie chleby, a nawet wymyślne śledzie. Zupy cały czas jeszcze jednak w odwodzie. Czas to zmienić.
Menu na dziś:
- Jaglanka z jagodami goji i wiórkami kokosowymi na mleku migdałowym
- Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao oraz z karmelkami migdałowymi
- Zupa ogórkowa gotowana na pulpetach mięsnych
Jaglanka z jagodami goji i wiórkami kokosowymi na mleku migdałowym
W tym tygodniu jaglanki na mleku migdałowym. Mleko zmienia całkowicie ich smak. Jest zdecydowanie delikatniejszy i bardziej kremowy.

Jagody goji mają dla równowagi lekko kwaskowaty smak. Lubię je, gdy sobie już chwilę siedzą w tej jaglance i napęcznieją. Są przyjemnie wyraźne zarówno w smaku jak i w strukturze. Wiórki kokosowe dodaję za to na samym końcu, żeby zachowały swoją odrobinę szorstką formę.

Jogurt naturalny z nasionami chia i kakao oraz z karmelkami migdałowymi
Nie lubię bardzo tej mody na podszywanie się zdrowszych zamienników pod cukiernicze klasyki i udawanie, że jest to to samo. Dla mnie nie jest. Kruche ciasteczko owsiane jest pyszne i kruche, bo zawiera cukier, masło i jajka i to w odpowiedniej proporcji. Bananowe ciasteczko owsiane jest również pyszne, ale nie jest kruche. To dwie zupełnie inne rzeczy i każda jest dobra! Dlatego dziś będziemy mówić o jogurcie naturalnym z kakao i nasionami chia.

Proste składniki, niezbyt wyszukana forma, a jednak zawsze można zrobić jakieś czary. Jogurt umorusamy w kakao, nasionka chia wypełnią nam przestrzeń jak przystało na super food, a migdały zastygną w skarmelizowanym miodzie. Może być?

Karmelki wychodzą bardziej lub mniej twarde w zależności od temperatury. I tu uwaga! Zaraz po zdjęciu ich z patelni zalewamy ją wraz z łyżką, której używaliśmy wodą, bo inaczej nie odzyskamy narzędzi pracy. Same karmelki zaś, nawet jeśli po ostygnięciu są twarde, w kontakcie z jogurtem zaczną się pomału rozpływać i być może oszczędzą nasze plomby.

A nie mówiłam? Czary mary i mamy cudowne drugie śniadanie. A tak naprawdę, to odrobina kreatywności i ze zwykłych składników zawsze można skomponować niezwykłe danie.

Zupa ogórkowa gotowana na pulpetach mięsnych
W tym tygodniu zakupiłam dobrej jakości mięso mielone, kilka ziemniaków i marchewek i tym obskoczyłam cały tydzień gotowania. Ba! Nawet forma się za bardzo nie zmieniła. To dodatki zrobiły robotę.

Mięso specjalnie mieszam pół na pół, bo indycze jest chudziutkie, a wołowe – aromatyczne. W połączeniu dają dobry smak, nie obciążając zupy zbyt dużą ilością tłuszczu.

Lubię też fakt, że w zupie jest mięso i można się nim po prostu najeść. Oczywiście przepadam również za zupami bez mięsa, ale muszę przyznać, że starczają mi na zdecydowanie krócej. W przypadku tej zupy mamy nie zawsze oczywiste połączenie sycącego posiłku z jego delikatną formą.

| Czas przygotowania | 3 min |
| Czas gotowania | 5 min |
| Porcje |
|
- 10 łyżek płatków jaglanych błyskawicznych
- 4 łyżki suszonych jagód goji
- 4 łyżeczki wiórków kokosowych
- 2 szklanki mleka migdałowego
Składniki
|
|
- Do płatków dodaję jagody goji i mleko i zagotowuję. Gotuję maksymalnie 5 minut na małej mocy często mieszając.
- Chwilę przed zjedzeniem dodaję wiórki kokosowe.
| Czas przygotowania | 3 min |
| Czas gotowania | 10 min |
| Porcje |
|
- 2 małe jogurty naturalne
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki słodzonego kakao
- 4 garście migdałów
- 4 łyżki miodu
Składniki
|
|
- Jogurt mieszam z kakao i nasionami chia i odstawiam, żeby nasionka napęczniały.
- Migdały siekam lub wkładam do worka i kruszę tłuczkiem do mięsa.
- Na rozgrzaną patelnię wsypuję migdały i prażę je ok. 8 minut na średniej mocy cały czas mieszając / podrzucając.
- Gdy migdały się zarumienią dodaję miód i szybko mieszam. Miód powinien zacząć się delikatnie pienić i brązowieć. Cały czas mieszając podsmażam migdały z miodem jeszcze przez ok. 2 minuty.
- Po tym czasie wykładam je na papier do pieczenia w małych porcjach (wielkości 1 łyżeczki) i czekam aż ostygną.
- Jogurt z kakao i chia przekładam do pojemniczków, a karmelki układam na wierzchu.
| Czas przygotowania | 20 min |
| Czas gotowania | 25 min |
| Porcje |
|
- 100 g mielonego mięsa z indyka
- 100 g mielonego mięsa wołowego
- 1/2 natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- sól i pieprz
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 4 ogórki kiszone
- 1 l wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
Składniki
Pulpeciki
Zupa
|
|
- Oba mięsa mielone, jajko, posiekaną natkę, szczyptę soli i pieprzu oraz kaszę mannę wyrabiam na jednolitą masę.
- Przygotowuję talerz wyłożony papierem do pieczenia oraz miskę z zimną wodą.
- Maczając raz po raz ręce w misce z zimną wodą formuję pulpeciki i układam je na talerzu z papierem do pieczenia.
- Biorę garnek z szerokim dnem i rozgrzewam.
- W rozgrzanym garnku obsmażam pulpeciki z każdej strony przez ok. 5 minut zagotowując w tym czasie 1 l wody w czajniku.
- Ziemniaki obieram, myję, osuszam i kroję w kostkę.
- Marchew obieram, myję, osuszam i kroję w kostkę.
- Zalewam pulpety wrzątkiem, dodaję ziemniaki, marchew, po 1 łyżeczce soli i cukru oraz szczyptę mielonego pieprzu i gotuję wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut od momentu zawrzenia.
- Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do gotującej się zupy i gotuję jeszcze przez ok. 3 minuty.
- W razie potrzeby dodaję jeszcze soli i pieprzu do smaku.




Brak komentarzy