Dzisiejszy lunchbox: bułka wiejska z jajkiem na twardo, avocado i kiełkami brokuła, ciasteczka owsiane bez mąki z orzechami laskowymi i żurawiną oraz kurczak w marynacie cytrynowo-imbirowej z kuskusem z brzoskwiniami
Cześć! Dobrze czasem podejść do tematu niekonwencjonalnie. Sprawdzić niesprawdzone na temat tego, co dobrze znamy. Nie mówię, żeby od razu nie wiadomo jak szaleć. Spróbować jednak czegoś, do czego byliśmy wcześniej nastawieni jak do jeża i przekonać się, że pasuje nam to. Zdarza się prawda? Oby jak najczęściej! Owoce z mięsem – dziwna sprawa. A jednak pasuje mi to.
Menu na dziś:
- Bułka wiejska z jajkiem na twardo, avocado i kiełkami brokuła [przepis]
- Ciasteczka owsiane bez mąki z orzechami laskowymi i żurawiną [przepis]
- Kurczak w marynacie cytrynowo-imbirowej z kuskusem z brzoskwiniami [przepis]
A jeśli masz ochotę poznać mój master plan na wykorzystanie dzisiejszych składników, zajrzyj tutaj Obiad na winie, czyli otwierasz lodówkę i patrzysz, co się nawinie
Ile minut gotuje się idealne jajko na twardo? Ja gotuję 8 minut. Każdy ma jednak swoją idealną recepturę.
Wszelkie wariacje na temat jaj na śniadanie kojarzą mi się głównie z długim spaniem i leniwą sobotą, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na jajo w środku tygodnia.
Pieczenie na bananowej masie odkryłam stosunkowo niedawno i na pewno będę jeszcze eksperymentować w tym temacie. Przekonuje mnie to nie tyle ze względów zdrowotnych, co z uwagi na efektywność. Jeden składnik, a zastępuje tak wiele.
Dojrzały banan razem z miodem da dużo słodyczy ciasteczkom. Żurawina swoją kwaskowatością zrównoważy smak. Nic więcej nie jest nam do szczęścia potrzebne.
Ciasteczka zaraz po upieczeniu są dość miękkie. Trzeba zaczekać, aż wystygną i troszkę stężeją. Fakt jest faktem, że nie są to ciasteczka kruche. Zaskakuje jednak pozytywnie ich smak i szybkość przyrządzenia.
Pomysł na obiad jest wypadkową wcześniejszych eksperymentów z moim ulubionym cytrynowo-imbirowym smakiem i sezonu na brzoskwinie, których jest aktualnie pod dostatkiem. Czasami to właściwie nadmiar. Kup babo cały koszyczek i wymyśl, co z nim zrobić. No to wymyśliłam!
Nie przepadam szczerze mówiąc za samym smakiem kaszy kuskus. Przepadam za szybkością jej przyrządzania za to. Staram się więc różnymi dodatkami spowodować, by jej smak zszedł na drugi plan.
To danie jest o tyle sprytne, że można je zjeść zarówno jako sałatkę na zimno, jak i ciepły porządny obiad.
Porcje |
|
- 2 bułki wiejskie
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 avocado
- szczypta kiełków z brokuła
Składniki
|
|
- Jajka gotuję 8 minut od momentu zawrzenia wody.
- Avocado kroję na pół dookoła pestki. Przekręcam każdą połówkę w odwrotną stronę i oddzielam je od siebie. Ostrym nożem wbijam się w pestkę, żeby ją w ten sposób "wykręcić" w całości. Połówkę razem ze skórką kładę w dłoni i nożem wytyczam plastry od góry (czyli środka avocado) w kierunku dłoni (czyli skórki avocado). Łyżką wydrążam całą połówkę i w ten sposób otrzymuję pojedyncze plastry.
Czas przygotowania | 10 min |
Czas oczekiwania | 20 min |
Porcje |
ciastek
|
- 6 łyżek płatków owsianych górskich
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka orzechów laskowych
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 duży banan ewentualnie 2 małe banany
Składniki
|
|
- Banana z miodem rozgniatam widelcem do momentu uzyskania gęstej masy.
- Dodaję resztę składników i mieszam.
- Łyżką wykładam na papier do pieczenia ciastka.
- Piekę w 180°C ok. 20 minut.
Czas przygotowania | 15 min |
Czas oczekiwania | 30 min |
Porcje |
|
- 2 piersi z kurczaka
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki startej skórki z cytryny
- 4 łyżki startego świeżego imbiru
- łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz
- 160 g kaszy kuskus
- 1 mała puszka słodkiej kukurydzy
- 2 małe brzoskwinie
- odrobina natki pietruszki
Składniki
|
|
- Przyrządzam marynatę - mieszam ze sobą sok z cytryny, skórkę z cytryny, imbir, olej, odrobinę soli i pieprzu.
- Jeśli mam czas, odkładam mięso zamoczone w marynacie do lodówki na kilka godzin przed pieczeniem. Wtedy smak marynaty jest intensywniejszy.
- Jeśli nie mam czasu, od razu przekładam mięso z marynatą do folii do pieczenia.
- Mięso piekę ok. 30 minut w 200° C zamknięte w folii do pieczenia.
- Kuskus doprawiam solą, zalewam wrzątkiem i odstawiam na 5 minut.
- Mieszam kuskus z kukurydzą i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami, dodaję odsączone z marynaty mięso.
- Całość posypuję drobno posiekaną pietruszką.
Brak komentarzy